Vleermuisonderzoek laten uitvoeren

Nieuwe vleermuiskast in Eendenkooi 't Zand
© Madelon Schoonhoven

Vleermuizen kunnen ook onder uw dak zitten

Vleermuizen leven in Nederland vooral in gebouwen en bomen. Veel vleermuizen houden zich op in spouwmuren en onder daken van doodnormale huizen en kantoren, zelfs midden in de stad. Best kans dus dat u zelf –zonder het te weten- vleermuizen onderdak biedt. Vleermuisonderzoek is nodig bij werkzaamheden als sloop, renovatie of na-isolatie, maar ook bij kap van bomen of het toepassen van extra verlichting in het buitengebied.

Waarom is een vleermuisonderzoek nodig?

Vleermuizen vervullen als insecteneters een belangrijke rol in ons milieu. Ze eten bijvoorbeeld veel steekmuggen, wel honderden per nacht. In Nederland komen zo’n zeventien verschillende soorten vleermuizen voor die allemaal zijn beschermd door de Wet Natuurbescherming. Vleermuizen gebruiken gedurende het jaar verschillende verblijfplaatsen. Om er te paren, als winter- of zomerverblijf of als kraamverblijf. Alle verblijfplaatsen zijn strikt beschermd en mogen niet verstoord of verwijderd worden zonder ontheffing Artikel 3.5 van de Wet Natuurbescherming.

Hoe weet u dat een vleermuizenonderzoek nodig is? 

U weet bijvoorbeeld uit een quickscan die u heeft laten uitvoeren dat er beschermde soorten waaronder vleermuizen voorkomen op uw terrein of in de buurt van uw project. Dan is nader onderzoek naar bijvoorbeeld gebruik van het plangebied door vleermuizen en de mate van verstoring door de geplande ingreep daarvan nodig. Het kan zijn dat u een ontheffing moet aanvragen voor de uitvoering van werkzaamheden bij uw gemeente of de provincie. Want vleermuizen, en hun leefgebied, mogen daarvan op geen enkele manier last ondervinden.  

Wat houdt een vleermuisonderzoek in?

Bij het uitvoeren van een vleermuisonderzoek brengen onze ecologen in kaart welke vleermuissoorten in een bepaald gebied (plangebied) voorkomen en hoe zij dit gebied gebruiken. Hiervoor maken ze gebruik van speciale apparatuur zoals batdectetors, warmtebeeldcamera’s en batloggers. Bij een vleermuisonderzoek heeft u vaak te maken met complexe vraagstukken waarbij onze ecologen u graag helpen. Zij hebben jarenlange ervaring en uitstekende kennis opgebouwd en zoeken altijd de beste oplossing voor uw probleem. De vraagstukken waarmee zij u kunnen helpen zijn:  

  • inventarisaties naar het gebruik van gebouwen en bomen door vleermuizen
  • onderzoek naar landschapsgebruik door vleermuizen
  • meedenken over oplossingen voor het verkrijgen van een ontheffing als dat noodzakelijk is.

Vleermuizenonderzoek perioden

Houdt in uw projectplanning wel rekening met de beste onderzoeksperioden voor het vleermuisonderzoek. Dat kan maar beperkt worden uitgevoerd en is afhankelijk van soort en functie. Maar de meeste onderzoeken dienen plaats te vinden in de perioden:

  • 15 mei-15 juli EN
  • 15 augustus – 30 september

Een vleermuisonderzoek kan een onderdeel zijn van een natuurtoets.

Vragen?

Heeft u een vraag over de uitvoering van een vleermuisonderzoek? Dan kunt u contact opnemen via het algemene nummer 088 0064400 en vragen naar een adviseur. 

 

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.