Vogels kijken in Noord-Holland
Speuren naar vogels in de fascinerende natuur van Noord-Holland
Je zal maar van vogels houden en in Noord-Holland wonen. Dan kom je altijd ogen en oren tekort. Wie vogels wil kijken in onze provincie, kan kiezen uit zo veel verschillende landschappen en soorten dat acute keuzestress op de loer ligt. Met drie kusten (Noordzee, Wadddenzee en IJsselmeer) én een zee aan water op het land, trekt Noord-Holland grote aantallen vogels. En elk seizoen is er weer iets anders te beleven. Dus pak je kijker en vogelgids. Er is geen tijd te verspillen.
In de kop van Noord-Holland, bij de Waddenzee, is het prachtig vogels kijken. Tijdens de najaarstrek verzamelen zich hier tienduizenden steltlopers. Ze zwermen in grote wolken door de lucht. Vanaf de vogelkijkpunten op de dijk kun je dit prachtige schouwspel bewonderen. En je kunt mee op excursie. Liefhebbers van weidevogels trekken er in het voorjaar op uit. In onze grasland reservaten broeden grutto, tureluur, kievit en scholekster nog in grote aantallen.
Wintergasten
Deze maanden is Noord-Holland het domein van de wintergasten. Waar kun je welke wintergasten zien? Met de kijktips van onze vogelexperts heb je ze snel gevonden.
Lepelaars van De Liede
Elk voorjaar broeden tientallen lepelaars hoog in het moerasbos van De Liede, een moerasgebied vlakbij Haarlem. Sommige paartjes kiezen voor een plek bij de sloot, grenzend aan het fietspad. Een unieke kans om ze van dichtbij te bewonderen.
Vogelexcursie Balgzand
Balgzand bij Den Helder is een vogelparadijs. Het is afgesloten voor publiek, zodat de duizenden wadvogels in alle rust kunnen foerageren en overtijen. Tijdens onze vogelexcursies fiets je naar de kwelder en zie je de enorme groepen vogels vanaf de dijk.
Vogelkijkpunten en excursies
Verspreid over onze natuurgebieden liggen diverse vogelkijkpunten, waar je kunt genieten van allerlei vogels. Er zijn uitkijktorens, vogelschermen en kijkhutten. Je kunt ook mee op excursie. Onze gidsen nemen je mee naar de mooiste plekken en kunnen je precies vertellen welke soorten er allemaal te zien zijn. Er zijn excursies per boot of je wandelt mee in een (kleine) groep. Soms in gebieden die anders niet toegankelijk zijn. In een aantal natuurgebieden, zoals Waterberging Twisk, organiseren we een jaarlijkse vogelkijkdag, waarbij iedereen welkom is om mee te kijken en vogels te tellen. Hoogtepunt in het voorjaar is het inundatieweekend bij Fort bij Krommeniedijk. Dan worden graslanden rondom het fort onder water gezet, wat duizenden vogels aantrekt. Voor fotografen hebben we een verzonken fotohut in de Balgzandpolder bij Den Helder te huur. Hier kun je vogels als lepelaar, kluut of bergeend op ooghoogte vastleggen, vaak heel erg dichtbij!
Cameraland
Donateurs profiteren van 10% korting op aanschaf verrekijker
Cameraland in Alkmaar biedt een groot assortiment verrekijkers; in totaal meer dan 200 modellen van merken als Canon, Kowa, Leica, Nikon, Steiner, Swarovski en Zeiss. Voor elk budget is er een passende oplossing, voor starters én gevorderden. De adviseurs van Cameraland helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Als donateur ontvang je 10% korting op vertoon van de Natuurpas.
Wat wij doen voor vogels
Vogels spelen een hoofdrol in ons werk als natuurorganisatie. Ze zitten in het dna van onze boswachters, vrijwilligers en ecologen. Die liefde voor vogels zie je terug in het dagelijkse beheer van onze natuurgebieden. In de waterstand van onze veengebieden bijvoorbeeld. Die proberen we zo hoog mogelijk te houden voor allerlei water- en moerasvogels. Of wat dacht je van de kleurenzee aan bloemen in onze weilanden, terwijl het boerenland daaromheen al weken is gemaaid. Hiermee helpen we onze weidevogels succesvol hun jongen groot te brengen. Waar mogelijk zetten we een tandje bij. En maken we nieuwe natuur, speciaal voor vogels op plekken waar ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hoe we weten wat vogels nodig hebben? Dankzij de trouwe inzet van honderden vrijwilligers kunnen we elk broedseizoen tellingen en onderzoek doen. Zo houden we samen een oogje in het zeil. Samengevat zijn onze belangrijkste aandachtspunten:
- Optimale inrichting en beheer van onze natuurgebieden voor vogels in het algemeen of specifieke soorten
- Aanleg van nieuwe broed- en rustplekken, zoals de vogelrots bij Den Helder en in de Zandpolder bij Callantsoog
- Onderzoek en monitoring, samen met honderden vrijwilligers in het veld
- Bescherming van kwetsbare soorten die onder druk staan, zoals de tapuit in de Noordduinen of de roerdomp in het Ilperveld
- Voorkomen van verstoring via voorlichting en toezicht ter plekke, bijvoorbeeld op de Razende Bol
Vogelfotohut
Fotografeer wad- en watervogels op ooghoogte
Aan de rand van de Waddenzee bij Den Helder ligt de eerste hut in Nederland voor het fotograferen van wad- en watervogels. De hut is verzonken zodat je op ooghoogte en soms van erg dichtbij vogels kunt fotograferen. Je kunt de hut één dag met maximaal twee personen gebruiken. Met grote kans op kluten, visdieven, bergeenden maar ook lepelaars, oeverlopers, groenpootruiters en eenden.