Wadden in Noord-Holland

Balgzand / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk

Genieten van rust, ruimte en vogels in de Westelijke Waddenzee

Bij Den Helder in de kop van Noord-Holland begint een van de mooiste natuurgebieden van ons land: de Waddenzee. Dit bijzondere ecosysteem met slik- en zandplaten, oesterbanken, kwelders en stranden strekt zich helemaal uit tot het noorden van Denemarken en is in 2009 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Met een oppervlakte van 10.000 vierkante kilometer is het gehele Waddengebied het grootste intergetijdegebied van de wereld. Hier kun je wadlopen, vogels kijken, varen en helemaal tot rust komen. 

De bekendste bestemming in Noord-Holland is het populaire waddeneiland Texel. Maar ook vanaf het vaste land kun je het wad ontdekken. Direct naast Den Helder ligt een van de meest voedselrijke delen van de Waddenzee: Balgzand. Dit gebied trekt duizenden vogels. Vanaf de diverse uitkijkpunten kun je ze bewonderen, vooral tijdens hoogwater. Of je gaat mee op excursie met een van onze gidsen. In het informatiecentrum 't Kuitje worden allerlei activiteiten georganiseerd. Meer richting het oosten ligt het voormalige waddeneiland Wieringen. Een prachtige plek met glooiende weilanden, tuinwallen en authentieke dorpjes. Hier kun je heerlijk wandelen.

Onze natuurgebieden in de wadden

Balgzand

Balgzand ligt ten oosten van Den Helder en strekt zich helemaal uit tot Wieringen. Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over de kwelders en het slik. Tijdens eb zoeken ontelbare vogels naar wormen, schelpdieren en garnaaltjes.

Bekijk gebied
Excursie Balgzand
© Dutchphoto

Razende Bol

De Razende Bol is een grote zandplaat tussen Den Helder en Texel. Hier begint de Waddenzee. Honderden zeehonden gebruiken dit onbewoonde eiland om te rusten en jongen te werpen. En er komen allerlei vogels om te broeden, waaronder de zeldzame dwergstern.

Bekijk gebied
Razende Bol
© Rijkswaterstaat / Rens Jacobs

Planten en dieren van het wad

Wie van vogels houdt, mag de Waddenzee niet missen. Nergens anders vind je zo veel vogels bij elkaar. Vooral tijdens de trekperiode in het voor- en najaar kunnen de aantallen oplopen tot spectaculaire hoogte. Voor miljoenen steltlopers is de Waddenzee onmisbaar. In het slik vinden ze wormen en schelpdieren om op te vetten en hun (wereld)reis te voltooien.  Andere vogels, waaronder diverse soorten sterns, meeuwen en steltopers, gebruiken de Waddenzee om hun jongen groot te brengen. Vaak in grote kolonies, zowel binnen- als buitendijks. De bekendste is de lepelaar; een prachtige witte vogel waarmee het de laatste jaren gelukkig steeds beter gaat.  Ook de zeehond heeft een comeback gemaakt. Sinds de start van de telling 40 jaar geleden zijn er nog nooit zoveel dieren waargenomen; in 2014 meer dan 26.000! In het ondiepe water vinden ze voldoende vis. De Waddenzee is een belangrijke kraamkamer. Hier groeien veel kleine vissen op voordat ze doortrekken naar het diepe water van de Noordzee en verder.

Help mee de Wadden te beschermen

Ben je ook een liefhebber van de Wadden? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige waddennatuur in Noord-Holland te beschermen voor de toekomst. Word Beschermer en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand

Bekijk voordelen

Wat we doen met jouw donatie

We zorgen voor rust en ruimte voor de dieren van het wad. Zo houden we o.a. toezicht op de zandplaat Razende Bol zodat zeehonden daar kunnen rusten
Zeehond

Wat wij doen voor de Wadden

Als natuurorganisatie is onze primaire taak onze waddengebieden zo goed mogelijk te beheren. Zodat de dieren en planten zich daar optimaal thuis voelen. Een van onze grootste aandachtspunten is het vergroten van het broedsucces van typische wadvogels als lepelaar, kluut en dwergstern. Door veilige broedplaatsen te creëren en de rust te waarborgen. Zo wordt elk jaar op de zandplaat Razende Bol een gebied afgezet waar vogels  kunnen broeden. Via toezicht ter plekke proberen we verstoring te voorkomen. Op het vaste land kunnen wad- en watervogels terecht op onze broedeilanden in het Amstelmeer en de gloednieuwe vogelrots bij de Balgzandpolder. Hier zijn ze veilig voor predatoren als vos en hermelijn. Naast deze natuurdoelstellingen willen we ook dat bezoekers kunnen genieten van de spectaculaire landschappen en de bijzondere dieren die er leven. Dus zorgen we voor vogelkijkpunten en organiseren we regelmatig excursies vanuit Informatiecentrum 't Kuitje in Den Helder. Samengevat zijn de belangrijkste thema's:

  • Versterken van de buitendijkse vogelreservaten, waarin wadvogels kunnen rusten, foerageren en broeden
  • Een volwaardig aanbod van waddenbeleefpunten op de dijk en in het water
  • Goede verdeling tussen natuur en recreatie op de Razende Bol
  • Versterken van de binnendijkse waddennatuur door o.a. vismigratie te stimuleren, aanleg broedgelegenheid en realisatie van brakke, natte natuur

Vogelrots Balgzandpolder

Slibdepot omgetoverd tot veilige broedplaats

De vogelrots in de Balgzandpolder is sinds 15 juni 2018 officieel ons natuurgebied. Dankzij een innovatief plan en nauwe samenwerking met diverse instanties is een voormalig slibdepot omgetoverd tot een veilige broedplek voor honderden wadvogels. Dankzij de vijf meter hoge wanden is de rots onbereikbaar voor predatoren als de vos en kunnen kwetsbare grondbroeders als dwergstern, visdief en kluut er veilig hun jongen grootbrengen.

Lees meer
Balgzandpolder met vogelrots uit de lucht
© Dutchphoto

Hoe kan jij helpen?

Word je ook warm van de Wadden? En wil je helpen om de prachtige Waddennatuur in Noord-Holland te beschermen voor de toekomst?  Dat kan op allerlei manieren, afhankelijk van wat je aanspreekt en wat het beste bij je past. Voor mensen die graag de handen uit de mouwen steken, is er bijvoorbeeld de jaarlijkse opruimdag van aangespoeld afval op Balgzand. Ook kun je je aansluiten bij ons team vrijwilligers en helpen bij uiteenlopende werkzaamheden. Een financiële bijdrage is uiteraard ook mogelijk. Je kunt donateur worden, een periodieke schenking afsluiten of een vrije gift geven. Of wat dacht je van een inzamelingsactie tijdens je verjaardag of jubileum? Dat zorgt vaak voor leuke reacties en kan een verrassend hoge donatie opleveren. Hoe je ons ook helpt om de Wadden te beschermen, elke bijdrage is van harte welkom!

Bekijk alle mogelijkheden

Roelf Hovinga
© Dutchphoto
Boswachter Roelf Hovinga, team Wadden & Duinen: 'Tijdens de najaarstrek tellen we op sommige dagen meer dan 180.000 vogels op Balgzand. Je kunt mee op vogelexcursie om zelf de vogels te bewonderen.'
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven