Landschapsbeheer Molensingel

Vrijwilligersgroep
Regio
Alkmaar en Heerhugowaard
Soort werk
Landschapsbeheer
Monitoring
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Molensingel

Rijkdom aan rietorchis, waterranonkel en het zomerklokje

Het gebied langs de smalle Schermerboezem aan de rand van Oudorp in Alkmaar was ooit een moerassig grasland. Met de verbreding van de boezem en het verdwijnen van drie van de vier strijkmolens werd dit moeras opgehoogd en omgezet in grasland. Kort na de eeuwwisseling is het gebied ontgraven als onderdeel van de Blauwe Loper, een natuur- en recreatiegebied langs Oudorpse kanalen.

Dit 8 ha langgerekte natuurgebied De Leedjes is nu waterrijk, met geleidelijke overgangen van moeras naar soortenrijk grasland dat rijk is aan vele planten zoals rietorchis, waterranonkel en het zomerklokje. Naast de hoge diversiteit aan flora, zijn er ook diverse vogelsoorten te zien. Zo is er een grote ganzenpopulatie en is met de aanleg van speciale broedoevers ook de ijsvogel soms te zien.

In het midden staat de laatste strijkmolen, de Ambachtsmolen. Hier is een amfibieënpoel ingericht, maar er is ook ‘landart’ in de vorm van een cirkelvormig, oplopend dijkje te vinden.

Buurtbewoners genieten dagelijks van het mooie natuurgebied en hebben zich verenigd in de Werkgroep Natuurbeheer Molensingel om het gebied te beheren. Die werkzaamheden vinden meestal twee keer per jaar plaats, vrijwilligers knotten dan de wilgen, verwijderen de opslag van jonge wilgen- en elzenboompjes, monitoren de ganzenpopulatie, herstellen schelpenpaden en verzamelen zwerfvuil. Daarnaast organiseert de werkgroep incidenteel rondleidingen in het gebied. Communicatie over de werkmomenten gaat via de e-mail.

Vrijwilligers zijn welkom om mee te komen werken bij Landschapsbeheer Molensingel en kunnen contact opnemen met de coördinator

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven