Heemtuin De Dwarsgouw IVN Waterland

Vrijwilligersgroep
Regio
Zaanstreek Waterland
Soort werk
Landschapsbeheer
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Website
https://www.ivn.nl/afdeling/waterland/heemtuin
dwarsgouw

Biotopen waterland op kleine schaal

Heemtuin De Dwarsgouw in Purmerend is 2,5 ha groot en is eind vorige eeuw aangelegd door de gemeente zodat dit gebied met oer-Hollands veenweidelandschap niet zou worden volgebouwd.

Heemtuin De Dwarsgouw geeft een beeld van de in Waterland voorkomende landschappen en is uitgebreid met een groot stuk weiland en een klein gedeelte bosperceel naast het moerasbos, bos, een grote waterpartij, een paar amfibieënpoelen en bloemrijk rietland.

Wat er allemaal in Waterland groeit, bloeit en leeft, kan je in deze heemtuin op kleine schaal zien. Er zijn verschillende biotopen: weiland, bos, moeras, plas-drasoevers, verlandingszones, waterpartijen, kronkelende slootjes en amfibieënpoelen. De variatie in deze biotopen en de afwisseling in hoge en lage vegetatie zijn van groot belang voor het leven van planten en bomen, paddenstoelen, amfibieën, (trek)vogels, insecten, kleine zoogdieren etc. Aan de hand van een beheerplan voert de werkgroep veel verschillende werkzaamheden uit. Van het maaisel aanharken en afvoeren, wilgenknotten en takkenrillen maken tot het onderhouden van het insectenhotel en vogelkijkscherm.

De specifieke flora en fauna in de heemtuin vraagt daarom om een zorgvuldig beheer. De werkgroep Heemtuin is elke derde zaterdag van de maand van 8.45 tot 12.15 uur aan het werk.

Ze bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden; ook kinderen zijn welkom en kunnen meehelpen.

Wil je meer informatie of  een keer meewerken op een van de werkochtenden, vul dan het contactformulier in op www.ivn.nl/afdeling/waterland of mail naar heemtuinwg.ivn.nl@gmail.com.
 

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven