Verhalen vol passie: Twiskemolen
Wild achter de wiek
Groene vrijwilligers werken met veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘Groen verhaal vol passie’.
Bij het woord ‘molen’ denk je al snel aan vliegende wieken en niet aan een vliegende roerdomp of rietgors. Bij de Twiskemolen zijn beiden te bewonderen samen met nog een heleboel meer! De molen bemaalt als enig gemaal de Twiskepolder, onderdeel van een gebied met Natura 2000-status. Het 4 hectare grote molenbiotoop is een waar natuurgebiedje waar het barst van het leven.
Een waardevol biotoop
Molenaarskoppel Marijke Brouwer en Marcel Koop woont nu ongeveer 13 jaar in de molen die oorspronkelijk rond 1541 gebouwd is. Zij zagen direct in dat niet alleen de molen zelf belangrijk is, maar dat het hele molenbiotoop eromheen minstens net zo waardevol is. “Die zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden” vertellen ze. Het erf van de Twiskemolen is cultuurhistorisch ingericht met een moestuin, weide en boomgaard. Een goed molenbiotoop is van cruciaal belang voor het werken en behoud van de molen. Het moet open zijn en dus geen hoge bomen bevatten. Zo beïnvloedt het de windvang van de molen zo min mogelijk en kan deze goed draaien.
Veel werk
Marijke en Marcel onderhouden zowel het erf, als het gebied verder om de molen heen op een manier die bijdraagt aan cultuurhistorie en biodiversiteit. Het natuurbeheer doen Marcel en Marijke niet alleen. Daarbij worden ze geholpen door vele enthousiaste vrijwilligers uit de omgeving én een groep Nederlandse Landgeiten. Op de zachte voedselrijke veengrond willen bomen namelijk hard groeien, maar de (knot)wilgen en (knot)essen zijn niet te versmaden door deze speciale troepen!
Van geiten leer je vloeken
Op dit moment lopen er 13 geiten over het terrein en die smullen van jonge boompjes en ander ongewenst groen zoals bramen. Door delen af te zetten en hier de geiten te houden, blijf het terrein mooi open en een echt rietland met bijbehorende soortenrijkdom. Goed afzetten waar de geiten nodig zijn, is wel echt cruciaal vertelt Marijke. Geiten springen met gemak over een te laag hekje en klimmen overal op. Ze zeggen wel eens “Van geiten leer je vloeken”. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen!
Van legers hazen tot vluchten boerenzwaluwen
De rietlanden worden verder cyclisch beheerd, zo blijft er altijd voldoende riet staan. Sommige delen zijn botanisch interessanter en worden vaker gemaaid. Bloeiende planten zijn er volop, zo ook de rietorchis die wel eens opduikt vlakbij de molen. Roerdomp, kleine karekiet, snor en ook hazen zijn bekende bewoners van het gebied en sommigen broeden er ook. “Ik heb wel eens een fazant met wel een stuk of acht jongen zien lopen. De fazanten lopen zo tussen de geiten door” vertelt Marcel.
Niet alleen in het riet, maar ook direct rond de molen is volop leven te vinden. Het zit er vol met boerenzwaluwen en de puttertjes genieten van de zonnebloemen en vliegen gretig rond met volle snavels geitenharen voor hun nestjes. De gevarieerde zang van de kneu keert jaarlijks terug en de torenvalk zit rustig in de kap. Het leeft volop in en rond de molen!
50 jaar droge voeten in het Twiske
De eeuwenoude Twiskemolen staat dit jaar inmiddels 50 jaar op deze plaats en dat is het vieren waard! Bijna iedereen die wel eens in het Twiske komt, kent de molen. Een ideaal herkenningspunt dat met de juiste wind sierlijk haar wieken draait. Maar kennen ze de molen echt? Om iedereen de gelegenheid te geven de molen te leren kennen, worden dit jaar vele activiteiten georganiseerd. Zo komen er regelmatig schoolklassen langs en worden er excursies gegeven op het terrein. Iedereen is op het open erf welkom tijdens de Nationale Molendag. Tijdens de avondvierdaagse lopen honderden mensen over het erf en mountainbikers en swimrunners krijgen dit jaar de unieke kans om over het terrein te gaan. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de optredens en Open Monumentendag die weer gaan plaatsvinden, kortom: 2024 wordt een bewogen jaar!
Nieuwsgierig? Op hun website is nog veel meer informatie en activiteiten te vinden.
Koen Willemsen
Functie
Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse.