Verhalen vol passie: Thijsse's Hof

IJsvogel
© Wil Doorn Meijne

In Bloemendaal

Groene vrijwilligers werken met  veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘groen verhaal vol passie’.

Geschiedenisles

Thijsse’s Hof in Bloemendaal is een heemtuin van bijna 100 jaar oud. De tuin is ooit aangelegd ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dr. Jac.P. Thijsse (1865 – 1945). Thijsse was schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer. Hij is vooral bekend door zijn vele bijdragen op het gbied van natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. Hij zou vast dik tevreden zijn met de 15.000 bezoekers die ‘zijn’ tuin tegenwoordig jaarlijks trekt! 

Veel te doen

De tuin is nog altijd een instructief plantsoen, zoals Thijsse het zelf deftig noemde, en wordt beheerd door circa 60 enthousiaste vrijwilligers en een beheerder/hovenier. Onder de vrijwilligers zijn onder meer mensen die de leerlingen van maar liefst 27 groepen 6 begeleiden. De kinderen komen vier keer per jaar de hof ontdekken. Ook zijn er tuinvrijwilligers die onder leiding van de beheerder, Johan Görtemöller, werkzaamheden uitvoeren zoals maaien, snoeien, zevenblad bestrijden en het nauwkeurig bijhouden van de wandelpaden. Op een bosmaaier na, doen de vrijwilligers alle werkzaamheden met de hand. Voor het zwaardere werk – zoals het vellen van bomen of uitbaggeren doet een externe.

“Ieder heeft zijn specialiteit,” vertelt Johan Görtemöller. ”Onder de vrijwilligers is veel kennis, deze wordt continu met elkaar gedeeld. Hier wordt iedereen wijzer van. Door de coronamaatregelen hebben de vrijwilligers het laatste jaar in kleine groepen samengewerkt en maar deels rondleidingen gegeven. Ook zijn er weer scholen geweest voor het ‘zomerpad’.”

Tijden veranderen

De richtlijn die dr. Thijsse ooit gemaakt heeft over het beheer van de hof, is inmiddels herschreven. Er spelen nu zaken die hij destijds niet kon weten. Hij had bijvoorbeeld niet kunnen voorzien dat stikstofneerslage een probleem zou worden. Er wordt tegenwoordig driemaal per jaar gemaaid in plaats van tweemaal, zoals hij in zijn richtlijn beschreven heeft. Het bosje achter zijn standbeeld staat beschreven als ‘struweel met enkele opgaande bomen’ maar door achterstallig onderhoud in de jaren '60 en '70 uitgegroeid tot een klein bos met 40 volwassen bomen. Het idee is om dit weer terug te brengen naar de oorspronkelijke richtlijn van dr. Thijsse zelf.

“In de loop van de tijd is de begroeiing nogal veranderd," vertelt Johan Görtemöller. “Een groot open terrein met lage bomen is uitgegroeid tot een struweel midden in een bos, met hoge bomen rondom. Die verandering heeft uiteraard grote invloed gehad op de vogels in het gebied. Er zijn soorten verdwenen, zoals de nachtegaal, fitis, grasmus en gekraagde roodstaart. Andere soorten kwamen ervoor in de plaats: vinken, mezen, roodborstjes, winterkoninkjes en tjiftjaf. We zien ook regelmatig ijsvogels.”

Thijsse’s Hof kent een grote biodiversiteit. Er zijn meer dan 400 soorten hogere planten te zien en ca. 24 soorten broedvogels vinden er een plek, naast de vele mossen, paddenstoelen en insecten. “Door de vele verschillende biotopen zijn er bijzondere orchideeën te vinden, zoals het soldaatje en het duinhondskruid. Door het creëren van een stuifduin zijn spontaan soorten verschenen zoals het duinviooltje, wilde tijm en buntgras. Parnassia mist nog in de lange lijst van planten, dus daar willen we nu de juiste omstandigheden voor creëren. Samen met elkaar gaat dat vast lukken. De hof is open voor iedereen.”

Dus: wil je zelf eens rondneuzen in deze bijzondere tuin?

Kijk voor meer informatie op www.thijsseshof.nl en boek eens een rondleiding!

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven