Verhalen vol passie: MAK Blokweer
Vrijwilligerswerk met hart voor natuur en samenleving
Groene vrijwilligers werken met veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘Groen verhaal vol passie’.
In het natuurpark van MAK Blokweer vlakbij Hoorn komt natuur, educatie en maatschappelijke betrokkenheid samen. Het MAK is een geliefde publiekslocatie voor de inwoners uit de omgeving van Hoorn en is ooit ontstaan als reactie op lokale bouwplannen. Vrijwilligers onderhouden nu het terrein waar honderden plantensoorten bloeien, dieren zich thuis voelen en bezoekers genieten van een unieke natuurervaring.
Biodiversiteit en cultuurhistorie in balans
Midden tussen Zwaag en Hoorn bruist het van het leven: vogels, insecten en planten vormen samen een dynamisch ecosysteem. Het terrein van MAK Blokweer is van oorsprong een zeekleipolder en een divers, groen toevluchtsoord voor de regio. Hans Timmerman, één van de vele vrijwilligers, vertelt enthousiast: “Hier zijn honderden, misschien zelfs ontelbaar veel, rietorchissen te vinden. Dit jaar bloeide hier voor het eerst de bijenorchis! Dat was in het begin wel anders.” Door goed beheer en aandacht is veel mogelijk, zelfs op kleigrond.
Paadjes en doorkijkjes verrassen steeds opnieuw
Het totale natuurpark is 16 hectare groot en er zijn veel verschillende of biotopen te vinden. In de rietzones broeden nu rietzangers en rietgorzen, maar er is ook een bosgedeelte. Daar lopen de mooiste paadjes met doorkijkjes, bankjes en kom je helemaal tot rust. In het natuurpark komen meer dan 300 planten en diersoorten voor, van de ijsvogel tot de stijve ogentroost. Voor insecten is er geen gebrek aan voedsel, dankzij de ecologische moestuin en de vlinder- en bijentuin die met zorg worden onderhouden. Ook de kloostertuin draagt een steentje bij: op de fundering van een oud klooster bloeien nu kruiden en insectenplanten. Zelfs de oude kloosterpoort is deels gereconstrueerd, wat zorgt voor een bijzondere historische sfeer.
Maatschappelijke impact en educatie
MAK Blokweer biedt niet alleen een rijkdom aan natuur, maar speelt ook een belangrijke rol in de gemeenschap. De educatieve kijkboerderij is een populaire plek, hier leren jong en oud waar hun voedsel vandaan komt. De geiten en schapen die hier leven, zijn meer dan leuke bewoners; ze helpen actief mee bij het natuurbeheer door het gras kort te houden. Bovendien worden deze dieren aanvullend verzorgd door een groep mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben. Twee keer per week steken zij de handen uit de mouwen op de boerderij.
Fascinerende blik op de natuur
Een opvallend element van het terrein is het spectaculaire bezoekerscentrum, 'De Molshoop'. Dit unieke gebouw, dat deels onder water ligt, biedt een fascinerende blik op de natuur. Bezoekers kunnen onder het genot van een kop koffie kijken naar voorbij zwemmende visjes in het water. Dit centrum vormt de thuisbasis voor natuureducatie, waar een professioneel programma draait voor scholen en waar een vaste groep kinderen van de buitenschoolse opvang geniet van de groene omgeving.
Daarnaast is er vanuit de omgeving grote interesse in de hoogstamboomgaard, die bestaat uit 88 unieke appel-, pruimen- en perenbomen. Onder het motto “Adopteer een peer!” kunnen mensen deze bomen adopteren en zo bijdragen aan hun onderhoud. In ruil krijgen ze vers fruit tijdens de oogsttijd.
Het kloppend hart van het park: Vrijwilligers
Het succes van MAK Blokweer zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van de vrijwilligers. Zij zijn het hart van het natuurbeheer. Het park biedt een plek voor bezoekers om te genieten van de rust, terwijl het ook volop ruimte geeft aan natuureducatie en maatschappelijke betrokkenheid. Maandelijks vindt een grote landwerkdag plaats, waarbij het terrein intensief wordt onderhouden. Veel stukken worden tweemaal per jaar gemaaid, waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Ook het riet wordt elk jaar voor een derde deel gemaaid, zodat er riet van verschillende leeftijden blijft staan. Dankzij al deze inspanningen floreren plant- en diersoorten in het park.
Zo is door de betrokkenheid van vrijwilligers en lokale bewoners MAK Blokweer uitgegroeid tot een levendige plek waar natuur en educatie samenkomen.
Koen Willemsen
Functie
Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse.