UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen al eeuwen een voorbeeld van Nederlands vernuft op het gebied van watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning.
Deze twee waterlinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vormen gezamenlijk het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Samen zijn ze bijna 200 kilometer lang, met honderd forten en vijf vestingsteden. Natuur, cultuur en geschiedenis. Een lange verdedigingslinie van forten, waterwerken en groen open landschap vanaf Edam helemaal rond Amsterdam en via Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger werd hier de vijand tegengehouden door land onder water te zetten. Water als bondgenoot. Als je goed kijkt zie je in dit landschap de forten, batterijen, dijken, dammen en sluizen van deze linies.Een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.
Met elkaar vertellen ze een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. Een verhaal dat goed bewaard is gebleven en dat je steeds weer op een eigen manier kunt ontdekken en beleven.
De provincie Noord-Holland is samen met de provincie Utrecht, Gelderland en Brabant als UNESCO 'site holder' verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed.
Lees meer op www.hollandsewaterlinies.nl
Bezoek Werelderfgoed
Binnen die Stelling van Amsterdam is Fort K'ijk in Uitgeest een plek die je eigenlijk niet kan overslaan.
NH-Nieuws nam alvast een kijkje.
Bekijk hier het filmpje!