Het Wildrijk

Top 5

Top 5 stinzenplekken

Het vroege voorjaar is pas echt begonnen als de eerste stinzenplanten tevoorschijn komen. Een prachtig kleurrijk schouwspel waar je gelijk vrolijk van wordt. Trek snel je jas aan en maak een frisse voorjaarswandeling langs de mooiste stinzenplanten. 

Wildrijk - wilde hyacinten
#1 stinzenplek

Wildrijk

Dit bos is heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem, zover je kunt kijken, bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterswoning enkele hoekjes wilde witte narcissen. Andere bijzondere planten die er bloeien zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en soms wielewalen maken dit lentesprookje compleet.

 

Narcissen Leyduin
#2 stinzenplek

Buitenplaats Leyduin

Maak je in de eerste helft van het jaar een flinke boswandeling over Buitenplaats Leyduin, dan is de kans groot dat je massaal sneeuwklokjes, gevlekte aronskelk, slangenlook, voorjaarszonnebloem, sterhyacint en zelfs de zeldzame spitse geelster in bloei ziet. Het geeft een wonderlijk beeld als er duizenden tegelijk in bloei staan. Het is ook een moment waar we als natuurliefhebbers naar uitkijken. Na een koude en gure winter is het eerste sneeuwklokje een mijlpaal die ons vertelt dat de lente niet lang meer op zich laat wachten. 

 

Kievitsbloem
#3 stinzenplek

Bennebroekbos

Een lentewandeling op deze historische buitenplaats met eeuwenoude, eerbiedwaardige bomen en fraaie vijver is een bijzondere belevenis. Er groeien hier verschillende stinzenplanten en andere voorjaarsbloeiers zoals het sneeuwklokje, gewone vogelmelk, krokus en kievitsbloem. Het is er verder ook rijk aan vogels. Tip: ga mee op een van de stinzenplantenexcursies en ontdek welke soorten er allemaal staan. 

 

Katinka Krijgsman
#4 stinzenplek

Overplaats

Stinzenplanten groeien vooral op oude landgoederen, buitenplaatsen en in kloostertuinen waar ze soms al in de achttiende eeuw zijn aangeplant.  Zo ook op de Overplaats. Dit gebied was oorspronkelijk de 'Overtuin' van Buitenplaats De Hartekamp. In het voorjaar valt hier volop te genieten van onder andere kievitsbloem, vogelmelk, daslook en salomonszegel. Wil je volop genieten van alle stinzenplanten? Wandel dan het Buitenplaatsenpad, dan wandel je over Leyduin, Bennebroekbos en de Overplaats. 

 

Mossielwiel bij Eendenkooi 't Zand
#5 stinzenplek

Eendenkooi 't Zand

Eendenkooi ’t Zand in de Kop van Noord-Holland is meer dan 400 jaar oud. Het kooibos is, in een vrijwel volledig agrarische omgeving, een toevluchtsoord voor talloze vogelsoorten. Maar ook wordt de bodem hier in het voorjaar rijkelijk gekleurd door stinzenplanten als sneeuwklokjes, boshyacinten, blauwe druifjes, de wilde en de sterhyacint. Eendenkooien zijn stokoud, maar wel springlevend! Vanaf maart zijn er weer rondleidingen door de eendenkooi, zo ook een speciale excursie over stinzenplanten. 

 

Word Beschermer

Met bijna 100 natuurgebieden in Noord-Holland zorgen we voor een groene leefomgeving waarin mensen, planten en dieren zich thuis voelen. Als Beschermer steun je ons werk met een bijdrage en profiteer je van vele voordelen.

Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand.

Aanmelden

Het welkomstpakket ligt voor je klaar

Word Beschermer en ontvang het pakket binnen enkele dagen thuis per post.
Boterbloemen
© Ron ter Burg / Buiten-Beeld
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.