Stranden in Noord-Holland langzaamaan ‘Groener’
Er is nog genoeg te winnen
Het is alweer de voorzomer van 2022 en wat maken we mooie stappen in het Groene strand project. En toch…gisteren wandelde ik over het strand en kwam de ene na de andere pluk wier met blauw visdraad tegen. De kleinste stukjes plastic zijn de grootste boosdoeners in vogelmagen. Er is dus ook nog genoeg te winnen! Door samen schoon te maken én door samen het verhaal te vertellen van natuur op het strand.
Broedstrand Camperduin herstelt door Hoogheemraadschap
Eens in de zoveel jaar stormt het hard aan onze kust. Deze keer was het goed raak. Vele kubieke meters zand zijn in zee verdwenen. Helaas is ook het broedstrand in Camperduin volledig weggespoeld. Het gehele hekwerk en borden en ook de mooie lage duintjes zijn verdwenen. Gelukkig heeft het Hoogheemraadschap onlangs alles weer hersteld. Het broedstrand is zelfs een klein stukje groter en start nu bij de Strandpaal met de tekst Strandreservaat. Dus alles is weer gereed voor de vogels die op het strandbroeden. Dank aan HHNK voor de snelle actie!
Kunnen we bontbekplevieren de dijk over verleiden?
Natuur laat zich niet leiden en zeker niet langs de kust. Dat maakt dat je soms dingen moet uitproberen. Naar voorbeelden in Zeeland zijn eind april schelpenbanken aangebracht op het broedstrand in Camperduin. De Lionsclub uit Schoorl kwam met acht man sterk mee helpen om de schelpen zo verleidelijk mogelijk te verspreiden. Een tiental schelpenbanken zijn gevormd. Nu is het afwachten of het verlokkelijk genoeg is voor bijvoorbeeld de bontbekplevieren. Het blijft experimenteren… Afgelopen jaar broedde er eentje op de dijk tussen het fietspad en het wandelpad. Een onooglijke en ook onhandige plek. We hopen met deze actie de bontbekplevier over de dijk naar zijn natuurlijke habitat te (ver)leiden.
Vogelmonitoringsgroep opgezet samen met Vogelbescherming Nederland
Nog meer nieuws uit Camperduin. In maart hield Marije Kuipers van Vogelbescherming Nederland een lezing over strandbroeders en vergelijkbare projecten als het Groene Strand project in andere landen. Het was een zeer informatieve en inspirerende avond. Een aantal mensen is enthousiast geraakt en heeft in april deelgenomen aan de vogelmonitoringscursus in Camperduin. Een nieuwe groep monitoringsvrijwilligers gaat hier langs het broedstrand de vogels en hun gedrag in de gaten houden de komende periode.
Groene strand expeditie in de maak
19 april 2022 organiseerde Landschap Noord-Holland samen met IVN een zogeheten ‘maakdag’. Samen met vrijwilligers uit verschillende natuurclubs is de hele dag gewerkt aan het ontwerpen van een nieuwe excursie gericht op het Groene strand. Enthousiaste vrijwilligers deelden hun kennis en kunde met elkaar. Na een heerlijke lunch en met prachtig uitzicht op zee werden de resultaten gedeeld. In juni wordt een gidsencursus gegeven en de nieuwbakken gidsen zullen deze zomer de eerste Groene strand expedities gaan geven op de Groene stranden.
Groene strand lezing en excursie tijdens Bloemendaals Biodiversiteitsweekend
Op 9 en 10 april 2022 kon het Groene strand projectteam natuurlijk niet ontbreken. Marijke van Langen (Landschap Noord-Holland) verzorgde een aansprekende lezing over biodiversiteit op het strand en hoe al die wonderlijke levensvormen uit de zee, in de aanspoelselzone en op het strand met elkaar samen hangen. Marc Jansen (Duinbehoud) nam de deelnemers daarna mee voor een wandeling over het strand waarbij hij alles vertelde over de aanwezige, aangespoelde soorten. Er ging een wereld open voor de deelnemers. “Ik ga wel heel anders nu naar het strand kijken!” was een van de reacties.
Meer lezen over dit project kan hier