Ree

Ree - Pixabay

Bronst bij reeën; oude bokken beginnen eerst

Half juni begint de bronst van de reeën. De oude territoriale bokken beginnen als eerste met het verdedigen van hun gebied. Later proberen jonge bokken ook een plekje en een vrouwtje te veroveren. Eind augustus is de bronsttijd over. De reeënbronst verloopt niet zo spectaculair als de bronst van damherten of edelherten, maar is toch zeer de moeite waard. Reeën zijn in deze periode heel actief en je maakt een grote kans ze te zien.

En de reeënkalfjes zijn net geboren!

De kalfjes zijn net geboren en de vrouwtjes worden al bevrucht. De eerste vier en een halve maand groeit het embryo bijna niet. Pas vanaf december ontwikkelt het embryo zich sneller zodat het kalfje wordt geboren in een tijd met veel voedsel. Boswachter Jeroen Engelhart legt in het fimpje uit waarom dat zo is.

Zelf reeën kijken

Boswachter Jeroen Engelhart is heel blij met de reeënpopulatie op Buitenplaats Leyduin. Ze doen het daar heel goed, dankzij de goede zorgen van onze boswachters. Ga zelf eens kijken, want het zijn schitterende beesten! De meeste kans op een ontmoeting maak je vroeg in de ochtend of tijdens de zonsondergang. We vragen je met klem om op de paden te blijven en geen hond mee te nemen.  Reeën worden daar erg schichtig van. En vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, zodat je de kenmerken en het bijzondere gedrag van dit prachtige dier in meer detail kunt zien.

Wat wij doen om reeën te beschermen

Niet alleen op Buitenplaats Leyduin komen reeën voor. Ook in andere natuurgebieden die wij beschermen leven ze. Zo als Alverna (Aerdenhout) en de Overplaats (Heemstede/Bennebroek). In onze gebieden boven het Noordzeekanaal zien we wel eens een zwervend exemplaar. We doen onze uiterste best om een goede leefomgeving voor reeën te realiseren. Hierbij kun je denken aan:

  • Handhaven rust. Handhaven van de rust is heel belangrijk. Reeën kunnen nogal in paniek raken van honden en zeker van loslopende honden. Ze springen dan zo de weg op en dat kan fataal aflopen. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 10.000 reeën doodgereden!
  • Inrichting & beheer. Bij het beheer zorgen de boswachters ervoor dat de reeënwissels, de vaste vlucht-  en looproutes van reeën - vrij blijven en dat er voldoende dekking is in het terrein.
  • Bescherming kalfjes. Als er ergens gemaaid moet worden, terwijl er reekalfjes kunnen liggen, wordt het terrein vooraf goed afgezocht. Kalfjes worden beschermd met een hekje dat na het maaien weer wordt weggehaald.
  • Vergroten leefgebied. Ook planologisch houden we rekening met bescherming van reeën. Met het aankopen van nieuwe terreinen bijvoorbeeld. Zodat we gebieden met elkaar kunnen verbinden en reeën meer ruimte krijgen. Daarbij is het belangrijk dat obstakels zoals een vaart of kanaal, veilig kunnen worden gepasseerd. 

Bescherming van het ree wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

help mee reeën te beschermen

Ben je ook een liefhebber van reeën? Help mee om deze prachtige dieren te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage kunnen we onze natuurgebieden nog beter inrichten en maatregelen nemen waar reeën direct van profiteren. Je bent al Beschermer vanaf € 2,50 per maand.

Aanmelden

Welkomstpakket met Natuurgids

Binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket thuis. Met ons laatste magazine, jouw persoonlijke Natuurpas en een natuur- en wandelgids
Varens in het bos van het Wildrijk; onze eerste aankoop in 1936
© Dutchphoto
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven