Start natuurinrichting Zandpolder 4 en 5

Project
Zandpolder bij Callantsoog
© Dutchphoto

Aanleg van robuuste natuur als ecologische verbinding naar Waddenzee

De Zandpolder tussen Callantsoog en Groote Keeten is een scharnierpunt tussen een aantal natuurgebieden. De polder maakt de verbinding van de NNN/Natura 2000 duingebieden tussen het Zwanenwater en de duinen in de Noordkop robuust. Daarnaast vormt zij de ecologische verbinding via Boskerpark naar de Waddenkust. De Zandpolder is ook de schakel via het Kooibos en de Uitlandsche polder naar het Zwanenwater. De afgelopen jaren stond deze polder in het teken van natuurontwikkeling. De projecten Zandpolder 1, 2 en 3 zijn klaar. Vanaf 1 oktober 2024 gaan we, in opdracht van Landschap Noord-Holland, aan de slag met de inrichting van Zandpolder 4. En 5. Eind 2025 zijn de projecten klaar. 

Het gebied: een lappendeken van landbouwpercelen, recreatie en natuur

In de polder Callantsoog is van alles te vinden: natuur, landbouw en recreatie. De kleur van deze polder verandert gelukkig langzaam: met steeds meer groen door natuurontwikkeling, met daartussen bestaande en nieuw te ontwikkelen verblijfsrecreatie. Het aandeel landbouwpercelen neemt af. De recreatiedruk in de dorpen Callantsoog en Groote Keeten wordt steeds groter. Met de aanleg van toegankelijke natuur, ontlasten we deze dorpen. Mensen kunnen via al aanwezige wandelpaden in de Zandpolders heerlijk wandelen. Ze lopen langs de natuurgebieden en genieten straks van allerlei vogels en bijzondere flora.

Jonge vogels en wilde orchideeën in plaats van bloembollen 

Sinds 2010 koopt Landschap Noord-Holland in de binnenduinrand grond om daar weer natuur van te maken. In 2019 zijn Zandpolder 4 en 5 aangekocht en nu gaan we deze percelen inrichten als nieuwe natuur. Door allerlei langslepende vergunningsprocedures en stikstofvraagstukken, heeft het enige tijd op zich laten wachten. Maar we gaan nu echt aan de slag. Alle gebieden in de Zandpolder verbinden we met elkaar, zo ontstaat hier een aaneengesloten natuurgebied. 

 

Patrijs_Joke-Huijser-Spekken
Veilige broedplek voor onder andere patrijs

Meer weidevogels door aanleg van natte percelen

Met de inrichting van Zandpolder 4 willen we een flinke impuls geven aan het aantal weidevogels in het gebied. De voormalige akker wordt omgevormd naar een gebied met natte graslanden in combinatie met ‘beetlebanks’ (verhoogde randen met diverse grassoorten). Hier kunnen akkervogels zoals de patrijs dekking en voedsel vinden om op te groeien. Belangrijk aandachtspunt bij de inrichting is dat we gebiedseigen water kunnen vasthouden en dat we zelfstandig het waterpeil kunnen regelen gedurende het seizoen.

Moeraswespenorchis
© Ronald van Wijk
De moeraswespenorchis houdt van schrale grond

Leefgebied voor schraallandsoorten als de parnassia en moeraswespenorchis

In Zandpolder 5 gaan we op 1,7 hectare natte graslanden ontwikkelen. Om restanten van meststoffen en/of andere verontreinigende stoffen te verwijderen, schrapen we eerste de toplaag af. Na de inrichting met o.a. drie poelen, verwachten we dat zich hier een grote variatie aan schraallandsoorten vestigt. Zoals we dat ook hebben gezien in de aangrenzende Zandpolder 1. We verwachten planten als parnassia, geelhartje, moeraswespenorchis, vleeskleurige orchis, hondskruid, welriekende nachtorchis, moeraskartelblad, bevertjes, vlozegge en zeegroene zegge.

 

cover M3 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven