Natuurinrichting Nauernase Venen

Project
Nauernase Venen
© Martijn Beets

Een toekomstbeeld met bloemrijke weiden en kruidenrijke oevers

Tien jaar geleden werd polder Nauernase Venen nog bedreigd door woningbouw. Onlangs kreeg Landschap Noord-Holland het gebied in erfpacht. Goed nieuws voor de inwoners van Nauerna én voor de natuur. De basis voor een mooi nieuw natuurgebied, waar rust voor de vogels voorop staat. Weidevogels zaten er al, alleen de aantallen waren nog klein. Eenden, ganzen en zwanen rusten er, grutto’s en kieviten leggen er hun eieren. Landschap Noord-Holland wil graag dat de aantallen weidevogels hier gaan toenemen. Dat vraagt op kwalitatief hoogwaardig weidevogelland. Om dat te bereiken was een goed inrichtingsplan met een aantal belangrijke inrichtingsmaatregelen nodig.  In opdracht van Landschap Noord-Holland gingen we in 2024 flink aan de slag in deze polder. We maakten een inrichtingsplan en de Groenploeg voerde herstelmaatregelen uit. Projectleider Sofie de Groot. “We vormden het land om naar vochtig grasland met een rijkere biodiversiteit. De pachter van het land reed nog drijfmest uit voor een hoge grasopbrengst. Dat heeft hij afgebouwd en vervangen door ruige stalmest.”

Kievitkuiken in kruidenrijk grasland
© Marianne Brouwer NIS
Kievitkuiken in kruidenrijkgrasland

Noodzakelijke aanpassingen

Maar daar blijft het niet bij. Het gebied ging compleet op de schop. Het waterpeil in de greppels is verhoogd. En er zijn nieuwe greppelbuizen geplaatst. Een hoog waterpeil is nodig voor voedselvoorziening voor zowel volwassen vogels als kuikens. De kuikens eten de insecten die daar leven. De polder kreeg nieuwe dammen en hekken. Een groot deel van de oevers is afgekalfd. Dat maakt het voor jonge weidevogels en eenden lastig om de steile oever op te komen. Daarom herstelen we volgend jaar de oevers door ze af te vlakken en te verstevigen. Waar nodig plaatsen we nieuwe vogelvriendelijke rijshoutbeschoeiing en leggen kades aan met een flauwe talud.

Reguleren waterpeil in 2025

Het waterpeil regelen in de greppels realiseren we volgend jaar. Dan worden zogenaamde vlotterunits geplaatst. En een waterpomp in het gebied is vervangen, volgend jaar volgen er nog twee en als dat klaar is, is een goede waterafvoer in de polder gewaarborgd.

Wachten op vestiging Noordse Woelmuis

Sofie de Groot: “We willen graag dat er riet achter de nieuwe beschoeiing gaat groeien. Dat betekent een betere moerasverbinding voor verschillende dieren en mogelijk een goed leefgebied voor de noordse woelmuis. Het zou ontzettend mooi zijn als die hier straks weer een leefgebied krijgt. Een soort die een leefgebied zoekt met veel riet, biezen en grassen, vooral 's winters, ook worstels, zaden en schors. Ik hoop dat we over aan aantal jaren een prachtige polder hebben, met mooi begroeide oevers, bloemrijk kruidengrasland en veel broedende vogels.” Landschap Noord-Holland ging ook in gesprek gaan met de bewoners van Nauerna en betrok hen bij de inrichting van het gebied.” Bewoners zijn enthousiast over de nieuwe inrichting van 'hun' polder.

Noordse woelmuis
© Nature in Stock
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
Buitenleven Vakanties

Maak kans op een vakantie in de natuur

We verloten drie waardebonnen voor een vakantiehuis naar keuze. Ben jij straks één van de geluksvogels?