Natuurimpuls voor de Eilandspolder

Project
uitzicht over weilanden eilandspolder
© Hans van Weel / Dutchphoto

Herstel veenmoeras, veenmosrietland en moerasheide in Eilandspolder

De natuur in de westelijke Eilandspolder krijgt een extra stimulans, het is een belangrijk weidevogelleefgebied en er komen unieke veenmosrietlanden voor. Projectleider Sofie de Groot legt uit: “In 2024 starten we met de werkzaamheden om weilanden in de polder Menningmeer tot een aantrekkelijker leefgebied te maken voor weidevogels, zij hebben een open en voedselrijk landschap nodig om hun jongen groot te brengen.”

Onze aanpak

Er worden bomen weggehaald, struiken en riet worden verwijderd rondom het water De Knie. Het gaat om brandnetel, bramen en boomopslag. Die landjes worden omgevormd tot veenmoeras, veenmosrietland en moerasheide. Hierdoor zal ook de waterkwaliteit verbeteren. Rode Lijst soorten (zoals zomertaling, slobeend, gele kwikstaart, graspieper, grutto en tureluur) komen hier dankzij een zorgvuldig beheer nog volop voor, net als soorten van de Oranje Lijst zoals kievit en scholekster. Broedende weidevogels houden flinke afstand tot bosjes. Binnen een straal van circa 300 meter rondom de bosjes broeden vrijwel geen weidevogels. Soorten als grutto en slobeend zijn hier dus zeer gevoelig voor. 

Open veenweide gebied

Bosjes hebben ook een negatieve invloed op doortrekkende en overwinterende soorten. Denk aan de blauwe kiekendief, dodaars, kemphaan, goudplevier en veldleeuwerik. Op de Oranje Lijst staan graspieper en spreeuw. Op de dodaars na zijn dit allemaal soorten die van open landschappen afhankelijk zijn. Het oprukken van bomen in het vanouds open veenweidegebied kan ook allerlei predatoren aantrekken zoals vos, kleine marterachtigen en zwarte kraai. De negatieve invloed van die soorten op bijvoorbeeld weidevogels en roerdompen strekt veel verder dan 300 meter. 

Om begroeiing permanent weg te houden, wordt een deel van de bodem (bijna 2800 kubieke meter) afgegraven en ter plaatse verwerkt in een wal waardoor het weiland onder water gezet kan worden. Dat biedt kansen voor rietgroei en daarna ontwikkeling van veenmosrietland.

De werkzaamheden duren tot eind 2026, af en toe zullen er machines te zien zijn in het gebied. Bij de uitvoering wordt er ecologisch toezicht gehouden. De verwijderde bomen zullen in een ander gebied herplant worden. 

De werkzaamheden worden gefinancierd door de Provincie Noord-Holland vanuit het Programma Natuur. 

Sofie de Groot

Functie

Senior Projectleider

Sofie werkt sinds 2020 bij Natuurlijke Zaken als projectleider. Hiervoor heeft ze gewerkt aan projecten bij het Hoogheemraadschap van Rijnland en voor de Provincie Noord-Holland. Altijd in de rol als projectleider of omgevingsmanager en met oog voor de verschillende belangen in de omgeving.

Sofie de Groot
© Cees de Jonge
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven