Meetnet Landschapselementen (MLE)
Groen-blauwe aders in het landschap
Het Meetnet Landschapselementen (MLE) is een project waarbij we in 12 provincies kleine landschapselementen in kaart brengen. Dit versimpelde meetnet heeft als primaire doel het vastleggen van de staat van het landschap in de 135 gebieden in Nederland.
Deze gebieden omvatten een doorsnede van de diversiteit aan landschapstypen die Nederland rijk is. Het meetnet heeft ook als doel de veranderingen in het landschap te documenteren, en er is gekozen voor een 5-jaarlijkse monitoringscyclus om deze veranderingen vast te kunnen leggen.
Landschapselementen
Landschapselementen zijn de bouwstenen die samen de structuur van het landschap bepalen. Voorbeelden van elementen zijn: poelen, rietkragen, knotwilgen en hoogstamboomgaarden. Landschapselementen zijn van grote waarde voor het vastleggen van CO2, de biodiversiteit, het tegengaan van verdroging en hittestress. Tezamen zorgen ze voor de groenblauwe dooradering van het landschap. Landschapselementen zijn cruciaal voor de verbinding en veerkracht van de natuur.
Niet geheel onbelangrijk, dragen deze elementen ook in grote mate bij aan de algehele kwaliteit van het landschap en daarmee een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving.
Het meetnet
De inventarisaties voor het meetnet worden uitgevoerd door veldmedewerkers en een groep vrijwilligers. Dankzij hun inzet en toewijding is het mogelijk om inzicht te krijgen in de huidige staat en de ontwikkelingen van het landschap.
We verzamelen data door de landschapselementen te monitoren vanaf de openbare weg. We betreden hierbij nooit iemands erf. De data uit het Meetnet Landschapselementen kan aantonen waar het landschap versterkt kan worden door bijvoorbeeld elementen te herstellen. Herstel kan een verbetering van de groenblauwe dooradering betekenen of diersoorten een betere leefomgeving bieden.
Nienke Kwikkel
Functie
Nienke is expert in natuurbetrokkenheid. Als ecoloog tijdens haar studie gespecialiseerd in ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ èn natuur- en milieueducatie. Haar ervaring met kwaliteitsverbetering, burgerparticipatie en trainingsprogramma’s zet ze in voor het programma Betrekken bij Groen. Ze combineert haar rol als programmamanager met projectleiderschap Boerenlandvogels.