Ecologisch beheer Koopmanspolder

Project
Koopmanspolder
© sybolt luijben

Proeftuin voor waterbeheer

Vlakbij het Westfriese dorp Andijk ligt de Koopmanspolder. Geen doorsnee polder, maar een natuurontwikkelingsproject én proeftuin voor het waterbeheer van de toekomst met een bijzonder ontwerp in de vorm van een draaikolk. Vanaf 2023 voeren wij het ecologisch beheer van deze polder uit. 

Inrichting Koopmanspolder

In 2012 heeft de provincie Noord-Holland, samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat, op basis van een ontwerp van kunstenaar Ben Raaijman, de polder opnieuw ingericht. De waterbeheerders benutten deze proeftuin van 16 ha sinds 2014 voor het experimenteren met verschillende waterpeilen. Hierbij wordt ook onderzoek (door Wageningen Universiteit) gedaan naar bijvoorbeeld veiligheid, waterkwaliteit, visstand en natuurontwikkeling. Doel van de proeven is om te leren van de effecten van het peilbeheer op de veiligheid van de dijk en het achterland, de waterkwantiteit en -kwaliteit, natuur en leefomgeving. Aan de proef is een monitoringsprogramma gekoppeld.

Uitvoering ecologisch beheer op maat

De Koopmanspolder staat via een visvriendelijke buisvijzel in verbinding met het IJsselmeer. Vanaf dit jaar beheren wij, voor een periode van drie jaar, deze bijzondere polder. Wij maaien de botanische graslanden en ontdoen de polder van houtige opslag. En wij zorgen ervoor dat het water goed blijft doorstromen en de watergangen open blijven. Ook zijn wij het aanspreekpunt voor recreanten en derden.

Ecologisch maaien voeren we gefaseerd uit. We letten daarbij altijd op aanwezige dieren en we zorgen er voor dat er voldoende schuilplaatsen voor deze dieren aanwezig blijven. Houtige vegetatie laten we staan en voor kwetsbare vegetatie passen we het beheer aan. Als we invasieve soorten tegenkomen, inventariseren we die en voor het tegengaan van verdere verspreiding maken we een plan.

Willem Stuulen

Functie

Senior Projectleider Natuur- en Gebiedsontwikkeling

Willem is expert in natuurbeheer en heeft na zijn opleiding Bos -en Natuurbeheer jaren lange ervaring opgedaan als projectcoördinator en natuurbeheerder in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier lag de focus op integrale aanpak bij natuurherstel-, begrazing, invasieve soorten en bosbeheerprojecten. In 2021 heeft hij de overstap gemaakt naar Natuurlijke Zaken om met zijn ervaring en enthousiasme, samen met opdrachtgevers en andere partijen, mooie projecten te realiseren met zijn integrale werkwijze. Daarnaast houdt Willem zich graag bezig met het maken van inrichting- en beheerplannen.

 

Neem contact op
Willem Stuulen
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.