Buch gemeenten kiezen voor duurzaam maaibeheer

Project
Verwerking Bokashi in Heiloo
© Verwerking Bokashi in Heiloo - Jan Jong Fotografie

Duurzaam lokaal maaisel verwerken tot bodemverbeteraar 

De BUCH gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) hebben gekozen voor duurzaam ecologisch maaibeheer en kwamen bij onze Groenploeg met de vraag om dit uit te voeren. Een belangrijke reden om voor Natuurlijke Zaken te kiezen was het feit dat wij alle kennis en ervaring in huis hebben op het gebied van innovatief ecologisch maaibeheer en het innovatief verwerken van het maaisel (Kleurkeur). Wij werken volgens de Kleurkeur methode. Met Kleurkeur verbetert de biodiversiteit en valt er voor inwoners meer te genieten van de flora en fauna. En je bespaart onnodige kosten. Wij denken mee en geven advies over een beter maaibeheer. Onze mensen maaien nooit lukraak. In plaats van de nietsontziende klepelmaaier gebruiken we de schijvenmaaier. Een opdrachtgever treft bij ons nooit verruïneerde grond aan of onthoofde kikkers!

Ook de BUCH gemeenten wilden graag op deze manier bermen beheren en het vrijkomend maaisel lokaal verwerken tot de bodemverbeteraar Bokashi. Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerde groenresten.  Als de fermentatie gereed is na 10 tot 12 weken kan de Bokashi door bijvoorbeeld boeren over hun land uit gereden worden. Een heel voedselrijk product voor het bodemleven

Aanpak

Samen met de gemeente hebben we gekeken naar mogelijkheden om dit te realiseren. Na gesprekken met een aantal boeren in Heiloo zijn afspraken gemaakt voor de verwerking van maaisel tot bodemverbeteraar ofwel Bokashi Voor de boeren interessant, omdat zij de conditie van de bodem van hun weilanden hiermee enorm kunnen verbeteren. Het gaat in totaal om 750 ton maaisel van alle bermen uit de BUCH gemeenten wat wordt verwerkt. 

Bokashi

Bij composteren gaat het maaisel broeien en blijft warm waardoor er voedingsstoffen verloren gaan. Het maken van Bokashi heeft een lage temperatuur waardoor voedingstoffen bewaard blijven. Het maaisel van gras en andere ruige vegetatie wordt op het erf van de boer gestort en blijft daar een paar weken liggen om vervolgens te worden verkleind. Aan het verkleinde maaisel worden mineralen en micro-organismen toegevoegd en dit ligt vervolgens 10 tot 12 weken zuurstofloos onder een zeil zodat het fermentatieproces zijn werk kan doen.  Uitgangspunt bij het maken van Bokashi is altijd is om het maaisel lokaal tot Bokashi te verwerken en te gebruiken zodat er minder transport plaatsvindt. Hierdoor verminderd de uitstoot van het transport en zijn we circulair bezig.  Goed voor de bodem, boeren en voor het milieu.

Schoon maaisel

Onze Groenploeg levert uitsluitend 'schoon maaisel' op. Voordat de medewerkers gaan maaien loopt er iemand vooruit om het zwerfafval te verwijderen. Vervolgens wordt tijdens het maaien ook nog afval verwijderd dat toch nog is blijven liggen. Een speciale medewerker controleert het maaisel nogmaals op het erf van de boer voordat gestart tijdens het maken van Bokashi.

Jeroen Pennock

Functie

Hoofd Groenploeg

Als manager van de Groenploeg zet Jeroen zich sinds 2017 vol energie in, om samen met zijn team Noord-Holland mooier te maken.  Jeroen heeft een uitgebreid netwerk in Noord-Holland, opgedaan in eerdere rollen als projectleider en als eigenaar van een hoveniersbedrijf.  

Neem contact op
Jeroen Pennock Hoofd Groenploeg
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
Buitenleven Vakanties

Maak kans op een vakantie in de natuur

We verloten drie waardebonnen voor een vakantiehuis naar keuze. Ben jij straks één van de geluksvogels?