Bestrijding Japanse duizendknoop in Noord-Holland

Project
Bestrijding japanse duizendknoop
© Dutchphoto

Bedreiging voor dijken

Op meerdere plekken in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt sinds een aantal jaren de Japanse duizendknoop waargenomen. Ook in verschillende gemeenten in Noord-Holland vormt deze invasieve exoot inmiddels een bedreiging voor o.a. dijken, parken en wegen. Door het gesloten blad verdringt de plant de grasmat op bijvoorbeeld dijken, waardoor de dijk minder erosiebestendig wordt. De wortels van deze plant dringen ook de dijken in en onder wegen door.

Hoogheemraadschap heeft ons daarom in 2019 voor het tweede jaar gevraagde voor een  ecologische aanpak om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Ook diverse gemeenten weten ons inmiddels te vinden voor deze klus (Bloemendaal, Beverwijk, Heemstede). Met de gemeenten Amsterdam en Alkmaar zijn wij in gesprek om te kijken naar schade die de Japanse Duizendknoop in hun gemeente veroorzaakt en wat de beste aanpak voor ecologische bestrijding is. Bestrijden doen we op verschillende manieren: maaien en afvoeren, koken en afdekken met folie. Het koken van de Japanse duizendknoop pakt onze Groenploeg aan met een speciaal apparaat: de Dibo, een lagedruk stoomreiniger en hogedruk warmwaterreiniger ineen. Met de Dibo kunnen we exoten ook op lastig bereikbare plekken bestrijden.  

De opdracht

Inmiddels hebben wij in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in 2018 en 2019 op 50 locaties in hun gebied op dijken, waterkeringen, bij gemalen en rond molens de Japanse duizendknoop verwijderd. Het is nu nog een kwestie van goed bijhouden, want bestrijding van exoten is een traject van lange adem, die vaak meerdere jaren behelst. Voor gemeenten bestrijden wij de Japanse duizendknoop in parken, langs wegen en fiets- en wandelpaden.

De Dibo

De Dibo verwarmt hete stoom tot 150 °C en met een lans spuiten we direct op de plant. Hierdoor wordt de plant tot diep in de wortel aangetast en sterft af. Dankzij de stoomtechnologie levert de Dido een waterbesparing op van 50% in vergelijking met een conventionele heet-water-technologische onkruidbestrijders.

 

Dibo langs dijken
© Rick Veldt
De Groenploeg in actie bij bestrijding Janpanse duizendknoop langs dijken

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop heeft lange, bamboeachtige stengels van 2 tot 3 meter lang met duidelijke knopen om de 10 á 15 cm. De plant groeit in dichte bossen en bloeit in augustus/september met witte trossen van kleine witte bloemen. Wortelstokken kunnen 10 tot 20 meter lang worden en de wortels gaan 2 tot 8 meter de grond in.

Jeroen Pennock

Functie

Hoofd Groenploeg

Als manager van de Groenploeg zet Jeroen zich sinds 2017 vol energie in, om samen met zijn team Noord-Holland mooier te maken.  Jeroen heeft een uitgebreid netwerk in Noord-Holland, opgedaan in eerdere rollen als projectleider en als eigenaar van een hoveniersbedrijf.  

Neem contact op
Jeroen Pennock Hoofd Groenploeg
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven