Padlandbos doet 20e keer mee aan Natuurwerkdag

Padlandbos

Transformatie in Venhuizen

Eén van de twee locaties die geen editie van de Natuurwerkdag heeft gemist, is het Padlandbos in Venhuizen. Dat leek ons een mooie aanleiding om dat bos eens van dichtbij te gaan bekijken. We zochten de locatieleider, Kees Wijnker, thuis op. Kees heeft een heel dikke ordner op tafel liggen. “Hierin is alles bewaard over het Padlandbos, van de aanleg tot aan nu!”

Van productiebos naar meer diversiteit

Al bladerend door de ordner vertelt Wijnker dat het Padlandbos ooit akkerbouwgrond was tot de gemeente het opkocht. Er is vervolgens een productiebos van gemaakt met overwegend populieren. Wijnker vertelt: “Na realisering van de nieuwbouw rond 1999 bleek er meer behoefte te zijn aan ‘groen en recreatie’. Er kwam rijkssubsidie voor de omvorming van het populierenbos naar een overgangsgebied tussen bebouwing en weiland. Dat was het moment dat wij, de bewoners, ons erin mengden.” De bewoners werden betrokken bij de plannen en het werd al snel duidelijk dat er voor het bos verschillende wensen waren: wandelgebied, speelbos voor de jeugd en afwisselende, natuurlijke beplanting.

Door samenwerking is het bos toegankelijk gebleven

Wijnker laat me oude brieven van de gemeente zien en vertelt dat hij na de realisering van de plannen is begonnen om jaarlijks twee keer een ‘werkdag’ te organiseren: in juli en tijdens de Natuurwerkdag in november. In 2000 deed de groep voor de eerste keer mee. “Door ons werk, in samenwerking met de gemeente en Landschap Noord-Holland, is het bos toegankelijk gebleven”, vertelt Wijnker. Eerder dit jaar zijn de paden verhard en dat is een stimulans geweest: meer dan ooit wordt het gebruikt voor een ommetje, met of zonder hond. “In het voorjaar is het een kakofonie van vogelgeluiden en voor kinderen is het een prachtig speelbos. Omdat het snoeihout in het bos blijft, is er altijd genoeg om te verslepen en hutten van te bouwen.” 

Bos biedt ruimte

Ondanks de beperkte afmeting van het bos, zijn er verschillende deelgebieden te herkennen. Vlak voor de huizen is er een strak gemaaid grasveld met wat bomen en een keurig wandelpad. Het doet parkachtig aan. Dan begint het nieuwe pad door het bos, waar vrijwel alle begroeiing spontaan is gekomen. Er staan nog wel populieren, maar ook elzen, hazelaars en de bessen van de Gelderse roos geven nu in het najaar kleur aan het bos. In het midden is grond opgebracht waardoor een heuvel is ontstaan. “Hier wordt gesleed als er sneeuw ligt”, aldus Wijnker. Aan de rand van het bos staat een klein, houten molentje dat vroeger voor de waterstand zorgde. “Dat doet het niet meer. Nu doet een moderne pomp het werk, maar het molentje is blijven staan.” Het staat dromerig het bos in te kijken. Als wieken toch eens konden praten!

Twintigste keer is bijzonder

Wijnker is nogal nuchter over het feit dat het bos al voor de 20e keer meedoet aan de Natuurwerkdag, terwijl het toch ècht wel een bijzondere gebeurtenis is. Bescheiden geeft hij de anderen de ‘credits’. Op 6 november 2021 is het weer zover: dan krijgt het bos weer een opknapbeurt. Er zal worden gesnoeid, gemaaid, wilgen geknot én er worden takkenrillen gemaakt.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven