Bosmaaier met motor of accu? Wat werkt het beste?

Cursus bosmaaier
© Johan Stuart

Steeds meer vrijwilligersgroepen lieten ons weten graag een accubosmaaier te willen lenen, i.p.v. een motorbosmaaier. Daarom lenen we die nu ook uit vanuit ons gereedschappendepot. Maar niet alle klussen zijn ervoor geschikt. Lees meer over de voor- en nadelen.

De voor- en nadelen van een accu bosmaaier

De bosmaaier met accu zou lichter te hanteren zijn, wat spierpijn of blessures voorkomt en bovendien meer mensen de mogelijkheid biedt deze machine te bedienen. Maar volgens anderen, zoals onze collega en materialenman Kees Groeneweg, kleven er ook nadelen aan de accu bosmaaier. De accu’s zijn relatief snel leeg. En ze kunnen gewone ruigte en riet, waar veel van onze vrijwilligers in werken, niet aan. Wat is nu wijsheid ten aanzien van onze uitleenvoorraad?  De motorbosmaaiers vervangen door accubosmaaiers? Of juist niet?

Ervaringen van werkgroep

De KNNV werkgroep Kooiakkers heeft ervaring in het werken met een accu aangedreven bosmaaier. “We beamen dat de werkduur van de accu wel wat aan de korte kant was”, zegt Albert van Scheers van de werkgroep. “Hij ging hooguit een half uur mee. Daarom hebben we nu een tweede en sterkere accu aangeschaft. De bosmaaier die wij hebben kan inderdaad geen hoog opgaande riet- of ruigtekruiden vegetatie aan. We maaien er vooral wallekanten en ijle rietzones op voedselarme ondergrond mee. Dat gaat goed. En de machine is veel lichter in gebruik dan de gebruikelijke bosmaaiers. In de winkel werd hij trouwens als een wallekant maaier en niet als een bosmaaier aangeprezen.”

Waardevolle aanvulling, geen vervanger

De accu aangedreven bosmaaier lijkt zo een waardevolle aanvulling in onze gereedschapsuitleen te kunnen zijn, maar is geen gelijkwaardige vervanger voor de motorbosmaaier. Voor groepen die overwegend een weinig ruige vegetatie willen maaien, zoals stukken schraal bloemrijk hooiland of niet al te ruige oevers of een schraal veenmosrietland kan de machine een uitkomst zijn.

Voor groepen met gewone rietkragen, ruigte of met bramen doorgroeide vegetatie, zal de motorbosmaaier onmisbaar blijven. Daarbij aangetekend dat grotere oppervlakten uiteraard het best met een eenassige maaier met vingerbalk gemaaid kunnen worden.

Belangrijk om te weten: om met de accubosmaaier te mogen werken dien je persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken! En de cursus bosmaaier te hebben gevolgd.

Bij ons aangesloten groepen kunnen zowel de motor- als accubosmaaier lenen bij ons gereedschappendepot. Neem hiervoor contact op met Paul Vester.

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.