Bijzondere vogels in onze natuurgebieden
Smullen voor vogelliefhebbers
De afgelopen weken was het smullen voor vogelliefhebbers. In weidevogelreservaat Hempolder bij Akersloot streken 3000 overwinterende brandganzen neer. En wat iedere vogellaar dan hoopt werd deze keer bewaarheid; er zat een roodhalsgans tussen de brandjes. Sterker nog, er bleken er twee te zijn meegekomen.
Roodhalsganzen; is dat zo bijzonder?
Ja, de roodhalsgans is een ganzensoort uit de meest noordelijke delen van centraal en oost Siberië. Normaal overwintert deze soort niet in Europa, maar in zuidelijk Azië. De laatste jaren begint af en toe een exemplaar op te duiken in West Europa, waarbij vooral ons land favoriet is. Meestal komen ze hier in gezelschap van grote groepen brandganzen. Gelukkig is de roodhalsgans niet alleen zeldzaam. Het is ook een bijzonder mooie gans. Belangstellenden genoten in de Hempolder!
Welkom cetti's zanger
Ongeveer in dezelfde tijd beleefde een van onze andere natuurgebieden een primeur. In de Eilandspolder zat bij het Uilenbosje voor het eerst een levensechte cetti’s zanger te zingen. Een zoveelste bewijs dat deze nieuwe vogelsoort voor ons land met een onstuitbaar lijkende opmars bezig is en op dit moment Noord-Holland aan het koloniseren is. De cetti’s zanger is dol op vochtige gebieden bij water met veel wilgen struweel en/of braam. Vandaar dat hij zijn opmars begonnen is in de Biesbosch, waar nu al vele honderden paren broeden. Makkelijk te zien is de cetti’s zanger niet en bijzonder spectaculair is hij evenmin. Maar toch; de veroveringstocht van de cetti’s zanger markeert toch een nieuw tijdperk dat door de klimaatsverandering in gang is gezet.