Groene vrijwilliger van de toekomst wil gevraagd worden
Actief zijn in de natuur?
De nieuwe groene vrijwilliger wil actief benaderd worden voor kortlopende groene acties, bij voorkeur in zijn eigen buurt. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek dat Motivaction deed naar de groene vrijwilliger van de toekomst.
Het onderzoeksbureau vroeg 22.000 Nederlanders wat er voor nodig was om zich actief in te zetten voor de natuur of groen in de buurt. 15% van de respondenten, vooral jonge mensen, willen aan de slag, vooral als ze daarvoor gevraagd worden.
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur
In Noord-Holland zijn ruim 12.000 vrijwilligers actief in het groen. 4000 van hen zijn Hersteller: zij zetten zich wekelijks of maandelijks in voor het herstel van de natuur, nog eens 3000 helpen eenmaal per jaar een handje mee. Daarnaast zijn er duizenden Tellers en Vertellers: zij doen onderzoek naar plant en dier of leiden excursies door natuurgebieden. Het merendeel van deze mensen zijn mannen van boven de 65 jaar. Gezamenlijk verzetten zij het werk van 500 beroepskrachten (fte)!
Potentie
De verwachting is dat er hiernaast nog veel meer Nederlanders zijn die zich in potentie willen inzetten voor hun groene omgeving, maar dat nu nog niet doen. Met het manifest ‘De kracht van de groene vrijwilliger’ vroegen de natuur- en landbouworganisaties: wie zijn de groene vrijwilligers van de toekomst? Hoe bereik je ze en wanneer zijn ze enthousiast om zich in te zetten voor hun groene omgeving?
Meer over het onderzoek
Op verzoek van de directie van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Manifest ‘De kracht van de groene vrijwilliger’ heeft Motivaction een marktverkenning uitgevoerd naar deze nieuwe groepen groene vrijwilligers in Nederland. Ze bracht een advies uit hoe deze nieuwe groepen het best te bereiken en te binden zijn. Jongeren willen bijvoorbeeld gevraagd worden door andere jongeren, willen iets bijdrage aan milieu en klimaat of ervaring opdoen voor hun carrière. Volwassenen tot 55 jaar willen de natuur in eigen omgeving behouden, tot rust komen na een drukke werkweek of iets actiefs doen met hun kinderen. De volledige rapportage met infographics leest u hier.
Wat gaan de natuurorganisaties in Noord-Holland hier mee doen?
De samenwerkende natuurorganisaties in Noord-Holland (TBO’s) bereiden zich voor op de nieuwe wensen van de vrijwilligers van de toekomst. Dit voorjaar ontwikkelde IVN een stand voor en door jongeren op festivals. Na twee dagen try-out gaven 40 jongeren zich op voor groen vrijwilligerswerk: een mooi resultaat! Voor deze jongeren organiseren de TBO’s tweemaal per jaar een jongerenactiviteit, te beginnen met een speciale jongerenlocatie op de Natuurwerkdag. Ook onderzoeken de TBO’s wat zij kunnen bieden aan de volwassenen tot 55 jaar.
Wil je je ook inzetten voor je groene omgeving? Bekijk de vacatures op De Groene Academie of meld jouw talent aan op de Talentenbank van Landschap Noord-Holland.