Eendenkooi Stokman
-
ActiviteitscategorieVogels kijken
-
ActiviteitscategorieWandelen
Eendenkooi uit 1701 in moderne Haarlemmermeer
Een eendenkooi is een natuurgebied, vanouds ingericht om wilde eenden te vangen. In Nederland bestaan nog 118 dergelijke kooien en slechts 13 in Noord-Holland. De geschiedenis van de kooi van Stokman gaat terug tot 9 februari 1701. Toen verleenden de Staten van Holland aan zekere Jan Willems octrooi om in de heerlijkheid Nieuwerkerk, Schalkwijk en Vijfhuizen “een Voogel-koij opte rechten”. De kooi werd gevestigd op een landtong die in het Spieringmeer uitstak, waar nu de Kromme Spieringweg loopt. Om het schiereiland - een stuk veenland - liep een versterkte kade die het land moest beschermen tegen wateroverlast. Sinds 1757 wordt de kooi beheerd door een lid van de Familie Stokman.
Rust zorgt voor rijke natuur
Rondom de vijver bevindt zich een hakhoutbos, dat wezenlijk onderdeel is van de kooi. Het schermt het gebied af tegen invloeden van buitenaf, rust is een belangrijke waarde van een eendenkooi. Volgens een inventarisatie bevinden zich 74 planten- en 31 boomsoorten. Aan vogels ook geen gebrek. Naast allerlei soorten eenden leven er door de rust ook opvallend veel roofvogels en uilen. Wilt u de zeldzaam geworden spotvogel eens horen? Ga dan een bij de Kromme Spieringweg luisteren.
Gemeentelijk monument
In 1990 is de eendenkooi en 22 ha omliggende weilanden in eigendom overgedragen aan Landschap Noord-Holland. De familie Stokman oefent echter nog steeds het kooibedrijf uit. Binnen de gemeente Haarlemmermeer is de kooi een zeldzaam overblijfsel van economische activiteit op het oude land uit de periode vóór de drooglegging. Het is dan ook een gemeentelijk monument.