Eerste wulpen en grutto’s gesignaleerd bij Landje van Geijsel

Landje van Geijsel jan 2025 / Willem van Weperen
© Willem van Weperen
Datum
do. 30 januari 2025

Een prachtig gezicht

Boswachter Jocelyn de Kwant kijkt opgewekt door haar verrekijker: “Mooi om te zien, 200 wulpen en 20 IJslandse grutto’s zijn al gezien bij het Landje van Geijsel. Elk voorjaar is het weer een verrassing wanneer ze precies komen. Als de vogels hier aankomen na een lange vliegreis, kunnen ze hier eten, rusten en aansterken. Daar doen we het voor, natuur dicht bij huis is belangrijk voor mens en dier!”

Genieten van vogels

Duizenden grutto’s vinden elk voorjaar weer het Landje van Geijsel op hun tocht, vooral om te rusten en op te vetten voor het broedseizoen.  Dat is een lust voor het oog. Wil je ze ook van dichtbij bekijken? Dat kan tot en met april, vanaf de informatieschuur aan de Holendrechterweg in Ouderkerk aan de Amstel, die in het voorjaar geopend is. Er zijn dagelijks vrijwilligers van de lokale vogelwerkgroepen aanwezig bij dit natuurgebied.

Landje van Geijsel jan 2025 / Willem van Weperen
© Willem van Weperen
Landje van Geijsel

Relatief nat

Boswachter Jocelyn: “Op dit moment komt het Landje van Geijsel steeds meer onder water te staan (inunderen). Deze laag water zorgt ervoor dat de weidevolgels veilig kunnen rusten. Sinds een aantal jaar doen we dat niet meer door water in te laten, maar door de stuw omhoog te zetten en regenwater het werk te laten doen. Dit water is veel schoner dan het water dat voorheen werd ingelaten uit de Holendrecht. Dit komt de biodiversiteit in dit natuurgebied ten goede. De regen is dit jaar wat minder geweest dan andere jaren, sinds we de stuw omhoog hebben gezet, maar we houden het goed in de gaten. In nood kunnen we het aanvullen.“

Waternet heeft een stuw op de hoek van de Amstelzijweg aangepast en er is een pomp geplaatst. Sinds 2016 vindt op het Landje in principe geen onderbemaling meer plaats. Dit zorgt ervoor dat het Landje jaarrond relatief nat blijft, er zo min mogelijk fosfaat uit het omliggende polderwater wordt gepompt en bodemdaling zoveel mogelijk wordt beperkt. Het nieuwe onderhoudspad zorgt ervoor dat onderhoud ook onder deze relatief natte condities mogelijk blijft.

Landje van Geijsel jan 2025 / Willem van Weperen
© Willem van Weperen
Landje van Geijsel

Openheid van belang

De grutto’s gebruiken het geïnundeerde Landje vooral als slaapplaats, blijkt uit onderzoek, foerageren doen ze vooral in de weidelanden in de buurt van het landje; Belangrijke eis die ze daarbij stellen is dat het gebied voldoende open is. Om ervoor te zorgen dat deze vogels ook in de toekomst deze plek kunnen blijven gebruiken, zijn er in de afgelopen jaren een aantal werkzaamheden uitgevoerd. Boswachter Jocelyn: “Om de openheid in stand te houden, wordt het gebied gemaaid door een lokale boer. Oevers die waren uitgezakt of verruigd hebben we hersteld. Een deel van de sloten was erg ondiep geworden in de laatste jaren; deze zijn gebaggerd zodat het water goed kan doorstromen en de waterkwaliteit verbetert. Hiermee vervolgen we de beheeraanpak zoals Jan Geijsel dit tot omstreeks 2016 met groot succes heeft gedaan.”

Monitoring herstel grasland 

Boswachter Jocelyn: “We volgen de ontwikkelingen van het grasland hier nauwgezet. In 2021 is een 0-opname van de vegetatie gemaakt, en elk jaar kijken we naar hoe het zich ontwikkelt. Als het gebied te veel gaat lijken op een moeras, zullen grutto’s er uiteindelijk geen plek meer vinden. Daarom is het ongewenst als moerassoorten zoals liesgras, rietgras en pitrus het grasland helemaal overnemen. Een beetje is niet erg, dus hier en daar laten we bewust plukjes staan. Sommige vogels houden juist van wat meer dekking. Verder is een mooi grasland met verschillende soorten gras, pinksterbloem, boterbloem en veldzuring een gewenst beeld.” 

Jocelyn de Kwant

Functie

Senior boswachter Forten & Buitenplaatsen

Jocelyn is boswachter in de natuurgebieden rondom Amsterdam, tevens de regio met buitenplaatsen & forten. Stuk voor stuk unieke plekken met historie en uitdagingen voor de toekomst.

Neem contact op
Jocelyn de Kwant
© Kees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven