Botgat onverwacht in beeld als militair oefenterrein
Zoeklocatie Zwanenwater is geschrapt
Het ministerie van Defensie maakte dinsdag 12 november bekend dat het natuurgebied Botgat in beeld is als nieuwe militair oefenterrein. We zijn geschrokken van deze onverwachte wending. Defensie heeft vorig jaar een lijst openbaar gemaakt met zoeklocaties voor amfibische oefeningen. Naast de Vliehors, Maasvlakte en Marnewaard stond ook Petten op deze lijst. Afgelopen juni werd bekend gemaakt dat het zoekgebied bij Petten werd vervangen door het Zwanenwater. Deze locatie van onze collega-organisatie Natuurmonumenten is sinds afgelopen dinsdag niet langer in beeld. Dat is positief. Helaas is nu wel zonder verdere onderbouwing ter vervanging een zoekgebied bij Groote Keeten aangewezen, in het Botgat.
Oefeningen grote impact op Natura200 gebieden
De gevolgen van de oefeningen in de duingebieden zijn groot. Defensie wil tot 11 oefeningen per jaar houden, waarbij landingsvaartuigen aanlanden uit de Noordzee op het strand. Voertuigen en soldaten gaan vervolgens dwars door de duinen om het achterland te bereiken. Dit gaat vergezeld met luchtsteun van laagvliegende helikopters en drones.
Maak van Natura 2000 gebieden geen oefengebied
Er zijn vier zoeklocaties over, Botgat Vliehors, Lauwersoog, en Maasvlakte. Uitgezonderd de Maasvlakte gaat het om Europees beschermde Natura 2000-gebieden. Wij begrijpen dat Defensie meer oefenterrein nodig heeft. We doen daarom een dringend beroep op Defensie om ook gebieden die niet Europees beschermd zijn in de zoektocht en afweging mee te nemen. Daarom vinden we een gedegen analyse van zoeklocaties heel belangrijk. Botgat is nu het enige zoekgebied in de directe omgeving van Den Helder. Terwijl de zeer zeldzame grondbroeder de tapuit dit als broed- en rustgebied heeft. Ook de grijze duinen krijgen te lijden van het gemotoriseerde vervoer dat er dwars doorheen racet.
Keuze voor Botgat heeft grote impact
Botgat is een kwetsbaar Natura2000 natuurgebied met waardevolle duinen en is het broedgebied van de zeer zeldzame tapuit. Een oefenterrein in het Botgat heeft niet alleen grote negatieve gevolgen voor de natuur, maar ook op de directe omgeving. Want het oefengebied zal 2 kilometer landinwaarts lopen. Terwijl Botgat 300 tot 600 meter breed is. Doordat Groote Keeten niet op de oorspronkelijke lijst met te onderzoeken locaties stond, was het voor omwonenden en natuurorganisaties niet mogelijk om een formele reactie in te dienen op deze locatiekeuze. Hierdoor was het ook niet mogelijk om een alternatief voor te stellen. Het kabinet neemt al over enkele maanden een beslissing. Landschap Noord-Holland is in gesprek met Defensie, provincie en gemeente om Botgat alsnog te vrijwaren als zoekgebied.
We hopen zo snel mogelijk in contact te komen met het ministerie, zodat we alsnog een zienswijze kunnen indienen.
Martijn de Jong
Functie
Martijn zet zich als projectleider in voor grote natuuropgaven in Noord-Holland zoals het realiseren van nieuwe natuurgebieden, schoon water en meer biodiversiteit op het platteland.