De Zandpolder is een groeidiamant

Eerder ontwikkelde percelen in Zandpolder

Straks zie je hier orchideeën, visdiefjes en allerlei steltlopers

Door: Truus Zonneveld

De nuchtere naamgeving Zandpolder 4 en Zandpolder 5 doet het niet vermoeden, maar straks zijn deze polders synoniem voor een wereld vol orchideeën, visdiefjes en steenlopers. Na alle vergunningaanvragen en aanbestedingsprocedures kijkt projectmedewerker Monique Hageman reikhalzend uit naar het ‘echte’ werk: de omvorming van bollenland tot natuur. 

Eerste natuurgebieden aangelegd in 2005

De omslag begon rond 2005 met Zandpolder 1 en 2 tussen Callantsoog en Grote Keeten. Nu tellen we vijf ‘Zandpolders’, samen goed voor 25 ha, en is er een zesde in het verschiet. In 4 en 5 maken hyacinten plaats voor lage duinen, vennen en bloemrijke graslanden. Dat betekent winst voor de natuur en een wijdse horizon vol licht. Toezichthouder Monique staat met haar neus bovenop de uitvoering. “Prachtig werk.” 

Wat staat er op stapel, Monique? 

“Eerst graven we de voedselrijke bovenlaag af. Daarmee werpen we een beheerdijk op rondom het gebied en zogenaamde keverbanken. Dat zijn verhoogde terpjes waar insecten zich in de luwte en de warmte van de zon kunnen nestelen. Om ze te ‘paaien’ zaaien we de terp in met een kruidenrijk grasmengsel. Wat ik heel bijzonder vind is de rol van het water in de Zandpolders. Met een eigen afgesloten watersysteem zorgen we voor een eigen waterpeil en een mix van zoet drangwater uit de duinen en zoutwaterkwel uit de Noordzee. Dat is buitengewoon interessant voor een grote variatie planten en bloemen.”

Noem ’s wat?

“Parnassia, moeraswespenorchis, hondskruid, geelhartje, bevertjes, zeegroene zegge.. Wil je nog meer? Hahaha.”

Mag je erin?

“Niet erin, wel erlangs via een wandelpad. En we maken een uitzichtpunt. Reken maar dat je honderden fouragerende en broedende vogels gaat zien.”

parnassia
Parnassia groeit straks in Natuurgebied Zandpolder

Monique Hageman

Functie

Projectmedewerker

Monique heeft jarenlange ervaring als ontwerper van tuinen. In 2022 maakte zij de overstap naar Natuurlijke Zaken. Als tekenaar, werkvoorbereider en toezichthouder is zij breed inzetbaar. Voor het maken van erfinrichtingsplannen, landschappelijke inpassingsplannen of werkvoorbereiding van diverse projecten, toezichthouden bij oa. natuurherstelprojecten en inrichtingswerkzaamheden kunt u haar benaderen.

Monique Hageman Natuurlijke Zaken
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven