Woekerende waterplant verspreidt zich razendsnel door Koopmanspolder

Koopmanspolder
© sybolt luijben
Datum
wo. 4 september 2024

Invasieve waterplant bedreiging voor biodiversiteit

Vlakbij het Westfriese dorp Andijk ligt de Koopmanspolder. Geen doorsnee polder, maar een polder met een bijzonder ontwerp in de vorm van een draaikolk. De polder is een belangrijke paaiplek voor vissen en in het gebied zijn talloze bijzondere planten en (riet)vogels te vinden. Vanaf 2023 voert Natuurlijke Zaken hier het ecologisch beheer uit. De Groenploeg maait de botanische graslanden en zorgt ervoor dat de watergangen open blijven. Tijdens deze werkzaamheden is Watercrassula in de Koopmanspolder gevonden. Een zogenaamde invasieve soort.

Bestrijding watercrassula

Watercrassula is een invasieve waterplant afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland en is ooit ingevoerd als vijverplant. Door dumpingen is de waterplant in de natuur terecht gekomen en verwilderd. In Nederland komt Watercrassula vooral voor in moerassige gebieden. Daar verspreidt de waterplant zich razendsnel, want deze plant houdt van vochtige gebieden. Vooral daar waar land overgaat in water. Natuurlijke Zaken gaat dit najaar het plantje te lijf en ervoor zorgen dat deze niet verder kan woekeren. 

Aanpak in Koopmanspolder

Martijn Beets (projectleider Natuurlijke zaken): ‘Bij het bestrijden van een invasieve soort is hygiëne belangrijk. Als je maar een zaadje of blaadje aan je laars of aan een trekker band hebt, zorg je al voor verspreiding van deze waterplant.  In overleg met provincie Noord- Holland, gemeente Medemblik en het waterschap is een plan van aanpak gemaakt. Om risico’s voor verdere besmetting van de polder te voorkomen, maaien we de lager liggende natte graslanden voorlopig nog niet. De percelen waar de waterplant is gevonden, dekken we af met een laag ‘schone’ grond die we elders uit het gebied halen (gebiedseigen grond). Zo isoleren we de waterplant, die sterft af en kan zich niet meer verspreiden naar de schone delen van de polder. Om goed bij de ‘besmette’ percelen te kunnen komen, leggen we een zogenaamd beheerpad aan met schone grond waar we veilig met machines overheen kunnen rijden. Zo isoleren we de Watercrassula, maar kunnen we wel de reguliere beheerwerkzaamheden uitvoeren’. 

Ecologisch beheer polder

De schone grond voor de natte graslanden haalt Natuurlijke Zaken vanuit de brede delen van de draaikolkstructuur. Om de biodiversiteit te vergroten worden in die delen tegelijkertijd natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dat zijn oevers met een geleidelijk aflopende overgang van land naar water, waar het goed toeven is voor waterplanten en dieren. Nu zijn de oevers in dat deel van de Koopmanspolder erg steil en komen bijvoorbeeld kuikens van watervogels moeilijk op de kant. Natuurlijke Zaken hoopt dat na de werkzaamheden hier planten gaan groeien zoals wilde peen, heelblaadje, rolklaver en nog veel meer. Verder maait de organisatie het riet langs de waterkant in het gebied gefaseerd. Dit betekent dat iedere rietschoot eens in de zeven jaar aan de beurt is. Dit wordt zo gedaan om verruiging van het gebied tegen te gaan en ruimte te bieden aan verschillende soorten rietvogels.  

verspreiding watercrassula in koopmanspolder
Besmette delen met watercrassula
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven