Rondje Camperduin
Noord-Holland in een notendop
Wandelend over middeleeuwse paden is het genieten van bloemrijke graslanden en een overdaad aan vogels. Vanaf de Hondsbossche Zeewering heb je een schitterend uitzicht over de eeuwenoude polder. Op het strand sta je wellicht oog in oog met een broedpaartje bontbekplevieren of misschien zelfs een dwergstern. Het 9,6 kilometer lange Rondje Camperduin verveelt geen minuut.
Door: Idde Lammers
Met z’n 1.500 parkeerplekken en een busverbinding vanuit Alkmaar is Camperduin een populaire strandbestemming. Hectiek alom, maar als je de andere kant op loopt dan de menigte met parasols, teenslippers en bolderkarren, kom je al snel geen sterveling meer tegen. Op de Munnikenweg door de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder deel je het landschap met een sporadische fietser en een enkele soortgenoot op wandelschoenen. Het strand laat nog even op zich wachten.
Broedeilandjes
Links van de weg baadt De Putten in het zonlicht. Dit plassengebiedje is ooit ontstaan door kleiwinning voor de versterking van de zeewering. Later zijn in de plassen eilandjes gecreëerd waar talloze vogelsoorten een veilige broedplek vinden. In juni is er nog volop leven op de kale schelpenbanken. Ieder jaar broeden hier meeuwen, kluten, sterns en plevieren. Met de verrekijker is goed te zien hoe de sterns over de dijk vliegen om op de Noordzee visjes voor hun jongen te vangen. Straks gaan we nog even naar de vogelkijkhut voor een close-upbeleving.
Slingerende dijkjes
De polder waar we nu doorheen wandelen is nooit onderworpen geweest aan een ruilverkaveling. Het slotenpatroon en de slingerende dijkjes die de monniken in de middeleeuwen hebben aangelegd, brengen je eeuwen terug in de tijd. Op een boerenhek waakt een grutto over haar kuikens die in het kruidenrijke gras op zoek zijn naar insecten. In een slootje vist een lepelaar. Met zijn lepelvormige snavel zigzagt hij door het water. De Hargermolen maakt het oer-Hollandse plaatje compleet.
Nieuw duinlandschap
Halverwege de route laten we de polder achter ons. Maar ook weer niet helemaal. Vanaf de Hondsbossche Zeewering is het eeuwenoude landschap prachtig te overzien. Rechts van het wandelpad over de dijk openbaart zich een duinlandschap. Dit gebied is tussen 2013 en 2015 ontstaan door zandsuppletie. Tussen Camperduin en de Pettemer Zeewering werd in totaal 35 miljoen kuub zand opgeworpen. De nieuwe duinen die zo ontstonden, versterken de ooit ‘zwakke schakel’ langs de kust, de Hondsbossche Zeewering. Tegenwoordig is de naam: Hondsbossche Duinen.
Kluten en visdiefjes
Ter hoogte van De Putten dalen we af naar het plassengebiedje. Vanuit de kijkhut heb je goed zicht op de kunstmatige broedeilandjes. Visdiefjes scheren voor je langs en aan de kluten die midden in het water staan, is goed te zien hoe ondiep de plas eigenlijk is. We lopen terug en steken de Hondsbossche Duinen door naar het strand.
Project Groene Strand
Langs de jonge duintjes is een strook zand uitgerasterd. Dankzij het project Groene Strand Camperduin kunnen bontbekplevieren hier ongestoord broeden. In 2022 was er al een succesvol broedgeval. Vorig jaar ontdekten vrijwilligers zelfs vijf broedende paartjes; drie binnen de omheining en twee erbuiten. Rond deze twee nesten plaatsten vogelwachters ook een raster. Verschillende jongen zijn vliegvlug geworden. Een mooi resultaat. Ook de dwergstern, in Nederland een schaarse broedvogel, is een doelsoort van het Groene Strand-project. Er broeden nog zo’n 400 paartjes, met name rond de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Ze mengen zich bij voorkeur in kolonies visdiefjes, maar solitaire broedgevallen komen ook voor. Wie weet is het dit jaar in Camperduin voor het eerst raak. Goed opletten dus...
Benieuwd naar de route?
Wandelend over middeleeuwse paden is het genieten van bloemrijke graslanden en een overdaad aan
vogels. Het Rondje Camperduin verveelt geen minuut.