Verhalen vol passie: Ecologisch Woonproject Purmerend

Ecologisch Woonproject Purmerend

Groen voor en door elkaar

Groene vrijwilligers werken met veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘Groen verhaal vol passie’. 

In Purmerend is eind vorige eeuw een ecologisch woonproject met 33 huizen gerealiseerd met veel groen rondom. In plaats van de gemeente, steken bewoners zelf de handen uit de mouwen om het openbaar groen te onderhouden. Door al die aandacht en tijd is hun buurt nu uitgegroeid tot een biodiverse groene parel.

Kijk in de wijk

Als je een rondje door de wijk loopt, valt het je direct op: geen auto’s! Alle auto’s worden geparkeerd op parkeerplaatsen aan de rand. Hierdoor is er in de wijk alléén nog ruimte voor mooie smalle paadjes èn veel groen. Schuttingen zul je hier ook niet zien, alleen heggen. Iets waar veel vogel- en insectensoorten dol op zijn. Langs de paadjes staan overal volop kruiden in bloei, hier en daar een fruitboom en natuurlijke oevers. 

Ecologisch Woonproject Purmerend
Impressie ecologische wijk

Dynamiek van de natuur

De woningen liggen op de kleigrond van de voormalige droogmakerij ‘De Purmer’. Door de voedingsstoffen in de grond, groeien er weinig kruiden en voornamelijk grassen. Het idee van de bewoners was om jarenlang consequent te maaien en het maaisel af te voeren om zo te verschralen. De grassen moesten dan vanzelf plaats gaan maken voor meer bloeiende planten. Na een aantal jaar van dat beheer waren de resultaten nog niet overweldigend. 

Toen de straat open moest voor werkzaamheden, kwam dat niet verkeerd uit. Deze was van dolomiet en liep niet lekker. Een slimmigheidje werd bedacht: Andere verharding kwam in de plaats en het dolomiet is aangebracht op een aantal stukken groen. Dat aanbrengen resulteerde in een heel andere bodemsamenstelling. In het eerste voorjaar overspoelde de wijk in een zee van klaprozen en ieder jaar verandert de soortensamenstelling nog. De dominantie van grassen heeft plaatsgemaakt voor een wisselende samenstelling van bloeiende kruiden. 

Kees van Ruitenbeek is een van de vaste vrijwilligers en zegt hierover: “We dachten de Purmerklei met beheer wel uit te putten, maar die putte eigenlijk alleen ons uit!”. Zo blijkt ingrijpen in combinatie met beheren een goede combinatie. Alle inheemse bloeiende kruiden, heggen en bomen trekken veel verschillende soorten aan, die de bewoners zo goed mogelijk proberen te inventariseren. 

Bewoners werken met de bosmaaier ecologisch woonproject
Bewoners werken met bosmaaier

Saamhorigheid

Niet alleen voor de natuur is de groene buurt heel fijn, maar ook niet op de laatste plaats voor de bewoners zèlf. Ongeveer iedere maand werken ze samen aan het onderhoud. Iedereen wordt op de hoogte gehouden en voor iedereen is wel een taak. Dat zorgt voor veel saamhorigheid en verbinding. De een zorgt voor koffie, thee en gebak, terwijl de ander het fysieke werk doet. Zo heeft het groen ook een belangrijke sociale functie. De mensen letten ook veel meer op elkaar, omdat ze het echt samen doen, en dat al 26 jaar!

Al die tijd konden de vrijwilligers rekenen op de ondersteuning vanuit Landschap Noord-Holland. Cruciaal daarin zijn de machines en gereedschappen die worden gebruikt op de werkdagen. Ook worden er regelmatig cursussen gevolgd door de bewoners. Zo kan iedereen op een goede en veilige manier aan het werk blijven!

IJsvogel bij ecologisch woonproject
IJsvogel op tak

Mooi voorbeeld van Uitdaagrecht

Toen de wijk is gebouwd, is er met de gemeente afgesproken dat de bewoners zelf het groen onderhouden. Dat kunnen zij immers met veel meer aandacht en tijd doen dan de gemeente zelf. De gemeente onderhoudt enkel een paar bomen, vergoedt de reguliere onderhoudskosten aan de buurt en faciliteert in het afvoeren van het maaisel. Dat verloopt allemaal prima.

Ruim 25 jaar geleden was dit eigenlijk al een voorproefje op het uitdaagrecht dat sinds kort van kracht is gegaan. Hierdoor kunnen initiatiefnemers die denken slimmer of beter een taak van de gemeente uit te kunnen voeren, een plan indienen. Zij kunnen dan de budgetten krijgen en het plan uitvoeren. Zo krijgt iedereen de kans om hun idee uit te verwezenlijken. 

Meer weten over het uitdaagrecht? Uitdaagrecht | slimme aanpak voor nederland

Koen Willemsen

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

Koen ondersteunt in het begeleiden van zo'n 130 vrijwilligersgroepen. Maar ook vrijwilligers die soorten beschermen en inventariseren helpt hij met alle plezier. Hij deelt graag zijn kennis en enthousiasme met iedereen. Natuurbeheer, ecologie en de veelzijdigheid van de soorten natuurgebieden waar de vrijwilligers werken, hebben volop zijn interesse. 

Neem contact op
Koen Willemsen / Cees de Jonge_
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven