Graafmachine zakt weg in Amstelmeer

Kraan Amstelmeer
© Jan Jong
Datum
di. 14 mei 2024

In het Amstelmeer in de kop van Noord-Holland voeren we samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een indrukwekkend duurzaam project uit. We creëren hier broedeilanden voor wadvogels en hoogwatervluchtplaatsen waar de vogels heen kunnen bij hoogwater op het wad en waar ze straks veilig kunnen broeden. Eerder aangelegde vogeleilanden die deels zijn weggeslagen, worden hersteld en ondiep geworden vaarwegen uitgebaggerd. Met de vrijkomende bagger worden eilanden opnieuw ingericht. Tijdens de aanleg van de nieuwe broedeilanden is begin mei een graafmachine bijna volledig weggezakt in de zachte ondergrond. Alleen een deel van de arm was nog zichtbaar boven het zand. 

Muurvast in blubber

Vermoedelijk door een verkeerde manouvre van een machinist is de graafmachine in het drijfzand terecht gekomen. Sindsdien stak alleen de happer nog boven het zand uit. Diverse pogingen om de weggezakte graafmachine weer uit het zand te trekken zijn mislukt. Woensdag 15 mei werd de graafmachine geborgen. De aannemer zette daarvoor grof materieel in.  

Berging graafmachine

De aannemer heeft voor na de reddingsoperatie de grond gestabiliseerd. Dat gebeurt met extra zandlagen en funderingsschotten er omheen. 'De ondergrond moet eerst worden versterkt', aldus de woordvoerder van Hoogeheemraadschap Hollands Noorderkwartier die opdrachtgever is voor de baggerwerkzaamheden. Van een risico voor milieuschade is geen sprake, zo heeft een woordvoerder van de aannemer eerder laten weten. De brandstof is op tijd veiliggesteld. Er zat natuurlijk diesel en bijvoorbeeld hydrauliek olie aan boord. Maar er lekte niets, daar zijn ook standaard maatregelen voor getroffen. 

Ramptoerisme

De weggezakte graafmachine oefent grote aantrekkingskracht uit op ramptoeristen die zich dagelijks op de dijk rondom het gebied verzamelen. Met camera’s en drones worden spectaculaire opnames gemaakt.  Zowel Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwarier als wij doen een oproep aan mensen om niet het gebied in te gaan. Er staan borden met daarop aangegeven dat het hier om een kwetsbaar natuurgebied gaat dat niet toegankelijk is. Bovendien is het ook gevaarlijk. De zandplaat is bouwterrein en niet veilig (drijfzand!). In het droge deel van de Verzakking kunnen vogels broeden. Op dit filmpje is goed te zien hoe de kraan vast zit. Vliegen met drones in het gebied is alleen toegestaan met een ontheffing van defensie.

Wij & Wadvogels

Het project in het Amstelmeer is onderdeel van het meerjarige samenwerkingsprogramma ‘Wij & Wadvogels’. Hierin werken Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij & Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies. Meer informatie is te vinden op www.waddoejij.nl

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.