De visarend
Een majestueuze verschijning
Door: Kirsten Dorrestijn
De visarend is een imponerende roofvogel met een spanwijdte van 1,5 meter. Net iets kleiner dan de ruim 2 meter van een zeearend, maar dat maakt hem niet minder majestueus, volgens boswachter Hans Brinks. Hij hoopt 'm dit najaar weer te zien in het Ilperveld.
Zoals zijn naam al doet vermoeden, leeft de visarend van vis. “Hij eet niks anders”, vertelt Hans. “Hij vist zowel in zout als in zoet water. Dat is zeer imponerend om te zien. Eerst bidt hij net zoals een torenvalk dat doet. Dan weet je al dat er iets gaat gebeuren. Opeens duikt ‘ie met een noodvaart naar beneden en grijpt met zijn klauwen een vis uit het water. Soms verdwijnt hij helemaal onder water en zie je alleen nog spetters. Ongelofelijk! Vervolgens peuzelt hij de vis op in een boom.”
De visarend weegt maar 1,5 tot 2 kilo, iets wat je niet zou verwachten als je hem ziet vliegen. “Dat komt door zijn veren, die zijn hol, net als zijn botten.”
Lange tijd ging het erg slecht met de visarend, met name vanwege bestrijdingsmiddelen in het water. In 2016 broedde er voor het eerst een visarend in Nederland, in de Biesbosch. In 2017 waren er twee broedparen en dit jaar zelfs drie. Hans: “Vroeger was ik al blij als ik één of twee visarenden in het jaar zag. Nu zijn er dagen op Texel dat ik er meer dan vijf op één dag zie.”
Eigenlijk behoort de visarend niet tot de familie van de arenden, al ziet hij er wel zo uit. “Anders dan de zeearend, steenarend en de steppearend, bestaat deze familie uit slechts één soort”, vertelt Hans. “Hij komt vrijwel overal ter wereld voor.”
In Noord-Holland kun je de visarend in het voorjaar en in het najaar op doortrek zien. Vooral langs de kust en op de Waddeneilanden maak je kans. Ook in gebieden van Landschap Noord-Holland kun je visarenden zien. Hans: “Ik werk pas net bij Landschap Noord-Holland, maar ik heb gehoord dat ze bij het Ilperveld elk jaar worden gezien. Dus ik hoop er daar binnenkort één over te zien vliegen.”