Aankoop Zandpolder

Boswachter Tim bij aankoop Zandpolder 6
© Yorinde Diepstraten

Aaneengesloten natuurgebied dankzij nieuwe aankoop

In de kop van Noord-Holland, in de binnenduinrand tussen Callantsoog en Groote Keeten, ligt de Zandpolder. Hier werken we al 20 jaar langzaam maar zeker aan de ontwikkeling van een prachtig natuurgebied. Kale akkers en bollenvelden maken plaats voor bloemrijke graslanden, lage duintjes en ondiepe plassen. Sinds 2002 kopen we hier stukken grond met als doel om een groot, aaneengesloten natuurgebied te realiseren. In totaal bestond Natuurgebied Zandpolder al uit vijf delen met een gezamenlijke oppervlakte van 25 hectare. Dankzij donaties van natuurliefhebbers in het Noord-Hollands Natuurfonds komt daar nu een zesde deel bij. 

Ontbrekend puzzelstuk

De nieuwe aankoop (totaal 4 hectare) bestaat uit twee percelen landbouwgrond binnen het Natuurnetwerk Nederland én de bijbehorende boerderij. Het is een belangrijk puzzelstukje dat al jaren bovenaan onze wensenlijst stond. Vanwege de ligging tussen de reeds ingerichte natuurdelen 1 en 2 heeft de aankoop een enorme meerwaarde voor de toekomst van het hele gebied. Over de inrichting van de gronden zijn we op dit moment nog in beraad. Net als het gebruik van de boerderij. Het belangrijkste voor nu is dat we dit stuk land veilig hebben kunnen stellen en er geen activiteiten meer plaatsvinden die schadelijk zijn voor de natuur.

Aankoopbrochure met kaart en wandelroute

In de brochure voor giftgevers lees je alles over de uitbreiding van Natuurgebied Zandpolder. Inclusief plattegrond met mooie wandelroute, waarmee je zelf het gebied kunt bezoeken.

Download brochure (pdf)
Aankoop Zandpolder 6
© Guillaume Groen Fotografie
Zandpolder
© Koos Leek

Broed- en rustplaats voor kustvogels

In de eerste drie delen van Zandpolder hebben we al natuur gerealiseerd. Hier duiken elk jaar weer nieuwe soorten op en heeft de biodiversiteit enorme sprongen voorwaarts gemaakt.  In korte tijd is het een belangrijk leefgebied voor vogels geworden. Dankzij de gunstige ligging vlakbij zee trekt het gebied veel kustvogels. Ze komen naar de ondiepe plassen om er te rusten, eten te zoeken en te werken aan het nageslacht. Honderden kokmeeuwen en visdiefjes vliegen heen en weer naar zee om voedsel te brengen naar de jongen op de eilandjes. Met een stroomraster worden vossen op veilige afstand gehouden. 

Negen soorten orchideeën

De zandgrond en het kwalitatief goede kwelwater vanuit de nabijgelegen duinen vormen een ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van een rijk plantenleven. Veel zeldzame soorten hebben al een plekje veroverd in de Zandpolder. Vooral het aantal wilde orchideeën is duizelingwekkend. Inmiddels zijn er al negen soorten waargenomen. In andere delen van de Zandpolder is er juist invloed van zout zeewater, dat onder de grond van de Zanddijk stroomt en zich mengt met zoet water. In deze brakke omstandigheden groeien planten die je elders op slikken en kwelders zou verwachten.

Meer lezen over andere aankopen

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven