Dag van de Biodiversiteit: 22 mei 2023

Aardhommel / Henk van Bruggen

Kijk, vrijwilligers bouwen samen aan biodiversiteit

Soortenrijkdom raakt ons allemaal! Nu biodiversiteit in rap tempo afneemt en de aarde uitgeput raakt, is actie om de natuur te behouden en te herstellen hard nodig! Daarom heeft de VN 22 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Biodiversiteit.  Een wereldwijde dag van bezinning waar wordt stilgestaan bij alles wat op aarde zwemt, waggelt, fladdert, kruipt, zoemt en loopt en de onmisbaarheid daarvan. Het thema van biodiversiteitsdag dit jaar is “build back biodiversity”.

In Noord-Holland zijn vrijwilligers flink aan de slag voor biodiversiteit. Vanuit het Fonds Betrekken bij Groen van de Provincie Noord-Holland worden mooie initiatieven gerealiseerd. In het Fonds werken de volgende natuurorganisaties samen: Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Waternet. Als natuurorganisaties hebben wij samen een belangrijk gezamenlijk doel: zorg voor én het behoud van de biodiversiteit in Nederland.

Natuurlijke oevers als biosnelweg in Ankeveen

Miniatuurvoorbeeld
Trekpleister voor insecten

Buurtbewoners aan de slag

In Ankeveen zijn buurtbewoners gestart met het inzaaien van bermen vanuit diepe bezorgdheid over de achteruitgang van de biodiversiteit. In oude kleren, waadpakken hebben ze samen met de gemeente inheemse oeverplanten geplant en inmiddels geniet iedereen van het resultaat. Nu beheren de bewoners zelf hun gekozen stukje en dragen zo hun steentje bij aan de soortenrijkdom in het dorp. Ze willen zelf bijdragen om het probleem op te lossen en in 2023 gaan ze nog een stap verder met het project.

Groene Oase vol leven bij Vogelhospitaal Haarlem

Vogelhospitaal Haarlem Bloemenweide
Hele jaar door voedsel voor vogels

Vrijwilligers maken mogelijk

Vrijwilligers van het vogelhospitaal in Haarlem laten zien dat ze zich niet alleen inzetten voor de vele vogels die zij jaarlijks opvangen, maar ook nog veel meer doen! Het wordt steeds groener op het terrein en inmiddels kruipt, zoemt en fladdert er van alles. Heerlijke borders met inheemse beplanting komen je tegemoet, er is kruidenrijke beplanting, aanlokkelijk voor spinnen en insecten. Ook is er nu een natuurlijke oever aangelegd. Soms kleine ingrepen maken een groot verschil!

Extra hotspot bij IJsbaan in Sint Maarten

Meltselbij / Pixabay
Eiland met plas dras vol kruiden en vlinders

Vrijwilligers maken waardevolle plek

In de kop van Noord-Holland ligt het idyllische dorpje Sint Maarten. Met slingerende smalle weggetjes langs de huizen, een gezellig buurthuis én een eigen ijsbaan. Hier is dankzij vrijwilligers een uniek eilandje ontstaan, met plas dras, ruimte voor inheemse bloemen en kruiden en volop insecten. Steeds meer bewoners helpen, denken en doen mee rondom de IJsbaan. Zo staan er meerdere zelfgemaakte insectenhotels, een nestkast voor torenvalk, zwaluwpaal en een hoek voor wilde bijen.

Alles hangt met elkaar samen

Plant, dier, bacterie of schimmel, veel organismen hebben elkaar nodig om te kunnen overleven. Alles hangt met elkaar samen en de grote variatie in soorten houdt elkaar in evenwicht. Biodiversiteit. En je begrijpt het al, iets wat wij als mens moeten koesteren omdat mens, plant en dier niet zonder elkaar kunnen.

Vele plant- en diersoorten hebben hun soortgenoten zien verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. De ecosystemen waarvan wij en alle andere soorten afhankelijk zijn, hollen in rap tempo achteruit. Herstellen wij de biodiversiteit niet, dan zijn ook heel snel verdwenen. We verliezen in Nederland planten, dieren en landschappen die uniek zijn voor ons land en de wereld. Tegenover de verdwijning van planten en dieren is een toename van levende organismen nodig. Of het nu gaat om cyanobacteriën, koralen, de meerkoet of de Nederlands polders, elke vorm van leven – zowel nu als de toekomstige generaties – heeft bestaansrecht.

Gratis e-learning cursus biodiversiteit voor beginners

Wil je meer leren over biodiversiteit? Volg dan de leuke e-learning voor beginners van IVN, gewoon vanuit je eigen stoel. Het is gratis en je bladert er gemakkelijk doorheen! Veel plezier alvast.

Start de cursus
Bruin Zandoogje / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.