Tips: Hoe zorg je dat een ladder lang meegaat?

Lieveheersbeestje / Pixabay

Interview met Paul Vester over de jaarlijkse ladderkeuring

Elk jaar gaat depotbeheerder Paul bij alle vrijwilligersgroepen langs om de ladders die ons in bruikleen zijn te keuren. Ladders moeten verplicht gekeurd worden vanwege veiligheidsregels. Het is een mooie klus voor in het broedseizoen, wanneer de gereedschappenuitleen op een laag pitje staat.

Vandaag gaat Paul samen met vrijwilliger Jos langs de vrijwilligersgroepen rondom Haarlem en Purmerend en bij onze boswachters in het Ilperveld.

Ladderkeuring / LNH
Paul geeft tips

Paul, kan iedereen ladders keuren of heb je hier een certificering voor nodig?
“Ik heb een cursus gevolgd en ben gecertificeerd, maar dit is niet vereist. Als je maar wel de juiste keuringshandelingen toepast kan iedereen ladders keuren. Belangrijk is dit administratief vast te leggen, wat je geconstateerd hebt per ladder en welke gebreken je eventueel verholpen hebt. Na de keuring krijgt elke ladder een keuringssticker met datum. En dan kan hij weer een jaar mee. De ladders die we vandaag keuren zijn trouwens allemaal in orde. De vrijwilligers hebben ze goed onderhouden.”

Hoe keur je ladders?
“Ik kijk naar de stabiliteit of stijfheid, de aanhechting van de sporten (treden) en visueel op beschadigingen, ontbrekende en loszittende onderdelen. De ladders moeten dan wel schoon zijn. Soms moeten de popnagels vervangen worden. Eigenlijk kan ik alle reparaties terplekke wel verhelpen. Ik heb altijd een kist mee met onderdelen en gereedschap.”

Worden ladders wel eens afgekeurd?
“Dat gebeurt niet vaak en meestal zijn het de lange ladders die we als eerste afkeuren. Dat is vooral vanwege slijtage door het vele schuiven van de ladderonderdelen. Ze zijn zwaarder en daardoor komt er meer druk op de sporten die een ladderdeel ondersteunen. Ze zijn ook eerder onstabiel omdat er meer sporten op de ladderonderdelen zitten.”

Wat moet je beslist niet doen met een ladder?
“Niet laten vallen, niet horizontaal belasten door bijvoorbeeld als brug over een sloot te gebruiken. Het beste is een ladder in een hoek van 75 graden te zetten, dit check je door je voeten tegen de onderkant van de ladder te zetten en dan met gestrekte armen de bomen vast te houden. Dit even als tip tussendoor. Verder kan je een ladder het beste binnen opbergen om corrosie tegen te gaan. Als de ladder erg gecorrodeerd is dan zie je de gebreken niet meer. Verticaal opbergen door zo recht mogelijk tegen een muur te zetten zonder dat deze omvalt, of op te hangen aan 2 haken liefst 1/3 boven en 1/3 onderste sport. Of horizontaal met ook hier 1/3 van de onderkant en 1/3 van de bovenkant zodat de ladder niet doorbuigt. En zorg dat een zaag of ander gereedschap niet tegen de ladder aankomt.”  

Een laatste tip van Paul: “Gebruik de ladder gewoon waarvoor deze bedoeld is, dan komt hij jaarlijks door de keuring.”

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.

Neem contact op
Annika Langeveld
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.