Groen op Bezoek bij de Ruige Hof verdiept vrijwilligerswerk

Broeden in het riet / Pixabay
© Pixabay

Veel interesse voor samenkomen in het veld

Vanaf dit voorjaar neemt Landschap Noord-Holland het initiatief om jaarlijks twee informele 'Groen op Bezoek bijeenkomsten' voor vrijwilligers aan te bieden. De formule is als volgt; een aangesloten vrijwilligersgroep organiseert een informeel samenzijn, waarbij deelnemers van de overige aangesloten groepen te gast kunnen zijn. De thuisgroep kiest een relevant thema waarover zij graag in gesprek gaat. En er is ruimte om met elkaar kennis uit te wisselen en het terrein van de gastgroep te bekijken. De eerste Groen op Bezoek bijeenkomst was zaterdagmiddag 25 maart 2023, bij de Ruige Hof in Amsterdam Zuidoost. Er was plaats voor maximaal 20 deelnemers en dat was snel volgeboekt!

Groen op Bezoek Ruige hof / LNH
Groen op Bezoek te gast in de Ruige Hof

Gesprekken rond een natuurthema

De stemming op de Groen op Bezoek bijeenkomst was goed. Terwijl buiten de regenbuien flink op gang kwamen, bediscussieerden de deelnemers hoe een organisatie als de Ruige Hof met haar eigen waterpeil beheer kon omgaan. Een eigen peilbeheer kunnen voeren is op zich een luxe, maar in tijden van extreme droogte of overvloedige regenval, kom je toch voor moeilijke keuzes te staan. In tijden van droogte vervuild buitenwater inlaten kan eutrofiëring veroorzaken en zodoende planten en dierenleven in je wateren in gevaar brengen. Dus hoeveel laat je in? Bovendien is de vraag dan; hoe hoog laat je het waterpeil maximaal komen? In het veld aangekomen, bleek dat de Ruige Hof het water via een rietland kan inlaten, wat een extra zuiverende werking heeft. Het effect op het eigen water, was tot nu toe daarom niet merkbaar.

Bramen / Pixabay
© Pixabay
Bramen

Onderlinge uitwisseling is prettig

Ook andere thema’s kwamen tijdens de onderlinge gesprekken binnen en buiten aan bod. Hoever moet je doorgaan met verschralen en wanneer zie je dat dat je genoeg verschraald hebt? Bovendien, wat doe je met braamstruwelen langs je botanische graslanden? Terugdringen en op zijn plek houden met een jaarlijks maaibeheer. Maar niet helemaal weghalen, omdat braam ook een belangrijke ecologische functie heeft voor vogels en insecten. Dat was de breed gedeelde mening onder de aanwezigen. Bij een werkelijk schitterend griendbos speelde vooral het probleem dat de oogst van wilgentakken zienderogen achteruit liep en de oorzaak niet bekend was. Er werd uitgeprobeerd of extra nieuwe grond aanbrengen op één plek resultaat had. Maar ook de terugkerende droge perioden in het voorjaar en de zomer kunnen een rol spelen.

Bitterballen gaan nooit ontbreken

Op de borrel na afloop bleken vooral de Vega bitterballen, die met een meegebrachte airfryer werden gebakken, een doorslaand succes. Het deed ook de fris- en licht alcoholische drankjes een stuk beter smaken. Daarnaast maakte het de tongen los, waardoor deze eerste Groen op Bezoek een bijzonder geslaagde en gezellige gebeurtenis werd. Samen met alle ideeën die we kregen aangereikt voor verdere verbetering, gaan de Groen op Bezoek bijeenkomsten een evenement worden om naar uit te kijken. Want daar waren allen het over eens;  deze eerste Groen op Bezoek smaakte naar meer. Tot in juni! Aanmelden is mogelijk zodra plaats en datum bekend zijn, meer informatie volgt via de mail richting jouw vrijwilligersgroep.

Peter Mol, Nienke Kwikkel en Koen Willemsen

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.