Nieuw: weidevogelpodcast met onze boswachters

Weidevogelpodcast
© Yorinde Diepstraten
Datum
di. 7 maart 2023

Zo wordt vogels kijken nóg leuker

Het weidevogelseizoen is bijna begonnen. Van heinde en verre stromen binnenkort de Noord-Hollandse weilanden vol met grutto’s, tureluurs en kieviten. Het is dé tijd om op pad te gaan en vogels te kijken. Maar hoe herken je een grutto en welke weidevogel roept zijn eigen naam? Boswachters Chris Rost en Hans Brinks lanceren een podcast-serie en helpen iedereen graag op weg om de weidevogels beter te leren kennen. Wie de hele serie luistert, profiteert van de jarenlange ervaring van de boswachters en is in no-time weidevogelexpert. De podcast is thuis te beluisteren via onze website

Podcast van tien afleveringen over weidevogels

Vogels kijken groeit al jaren in populariteit, net als het luisteren naar podcasts. Tijd om die twee te bundelen, vonden Boswachters Chris en Hans. Vanaf vandaag lanceren zij een podcastserie, bestaande uit tien afleveringen. De serie is lekker comfortabel thuis vanaf de bank te beluisteren, via onze website of via een QR-code op informatieborden bij Fort K’IJK en in de Hempolder. Onze boswachters bespreken allemaal leuke weetjes over de weidevogels. Wat is typisch gedrag? Waaraan kun je een soort herkennen in het veld? Welk geluid maken ze? De soorten die ze bespreken zijn: kievit, grutto, tureluur, scholekster, kluut, kwikstaart, graspieper, veldleeuwerik. Ook eenden zoals de bergeend en de wilde eend komen aan bod.

Twee belangrijke weidevogelgebieden waar je weidevogels kunt zien

Boswachters Chris en Hans vertellen in twee extra afleveringen hoe belangrijk de weilanden rond Fort K’IJK en in de Hempolder zijn en welke vogels je er kunt zien. Maar ook wat Landschap Noord-Holland ieder voorjaar doet om te zorgen voor een warm welkom voor de vogels. Vanaf Fort K’IJK heb je uitzicht op de weilanden rondom de plassen Weijenbus en Vroonmeer. Dit is het broed- en leefgebied van veel vogels. De boswachters van Landschap Noord-Holland zetten aan het einde van de winter de weilanden onder water, inunderen heet dat. Dit trekt grote aantallen vogels aan, omdat hun voedsel dan beter bereikbaar is. Hier verblijven vaak groepen grutto’s, kieviten en allerlei soorten eenden en ganzen. Ze eten zich hier vol voor de start van het broedseizoen. Het is bijna tijd voor dit bijzondere moment. Heel voorzichtig kondigen de eerste weidevogels zich al aan.

Meer jongen worden groot door extra bescherming

Weidevogels hebben het moeilijk in het moderne Noord-Hollandse boerenland. Voor hun voortbestaan zijn ze steeds vaker aangewezen op speciale reservaten, waar boswachters en vrijwilligers hun uiterste best doen om populaties in stand te houden. Zij nemen tal van kostbare maatregelen waarmee de jonge vogels een betere kans hebben om uit te vliegen. Denk aan het plaatsen van vossenrsasters, wildcamera’s, nestbescherming en de inrichting van natte weilanden waar de kuikens makkelijk voedsel vinden. En dat werkt! In gebieden waar al deze maatregelen in balans zijn, gaat het beter met de weidevogelpopulatie.

Chris Rost

Functie

Boswachter Weidevogelgebieden

Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit het begeleiden van vrijwilligers, toezicht houden, voorlichting geven en natuurlijk het natuurbeheer in de westelijke Eilandspolder. Het is een heel bijzonder gebied met historische dorpjes, spannende sloten en meren, natuurparels met veel water- en weidevogels.

Neem contact op
Chris Rost
© Cees de Jonge
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven