Vervolgcursus Boerenlandvogels

Boerenlandvogels
Scholekster weidevogel
© Menno Schaefer
Boerenlandvogels

Vervolgcursus boerenlandvogels 

formeel ‘QuickScan Beheer Monitoring'

Ben je weidevogelvrijwilliger en wil je meer meedenken met de boer en met het beheer? Dan is deze cursus wat voor jou! We gaan een stapje verder dan in de basiscursus en we leren je het gedrag van de boerenlandvogels zodanig te interpreteren dat je weet waar de vogels broeden en of er jongen in het veld rondlopen. Zo kun je de boer goed informeren over de aanwezige vogels, en meedenken met het beheer. Tijdens één theoriemiddag, één praktijkochtend en een online terugkomavond leren we je hoe je weidevogels het meest effectief kunt beschermen.

De focus hierbij ligt wederom op de grutto, kievit, scholekster en tureluur, maar bespreken ook een aantal eenden, zoals de krakeend, en zangvogels, zoals de gele kwikstaart en veldleeuwerik. We leren je:

  • Gedrag van weidevogels interpreteren
  • Verschillende manieren van monitoring
  • Hoe goed gecommuniceerd kan worden met de boer en veldcoördinator
  • Gegevensinvoer via een landelijke website

De cursus is voor jong en oud, voor vrijwilligers en boeren en voor iedereen die de basiscursus boerenlandvogelbescherming heeft gevolgd.

Theoriemiddag vindt plaats op 
Zaterdag 5 april. 
We starten om 13:00 (inloop vanaf 12:30), we sluiten af uiterlijk 17:00
Locatie: Boerderij Wennekers, Hobrede 16, 1477 EH Hobrede

Praktijkochtend
Zaterdag 10 mei
We starten om 09:30 (inloop vanaf 09:00), we sluiten af uiterlijk 12:30.
Locatie: in het veld vlakbij boerderij Wennekers. Specifieke locatie wordt gedeeld op de cursusmiddag op 5 april.

Terugkomavond
Dinsdag 27 mei
We starten om 19:00 (inloop vanaf 18:45), we sluiten af om uiterlijk 21:00.
Locatie: online, een link volgt
 

Deze cursus is gratis, maar aanmelden is verplicht vanwege het verzenden van de link naar de Zoommeeting. Je ziet bij opgave alleen de eerste startdatum van 5 april.

Scholekster
© Menno Schaefer

Praktische informatie

Samenwerking

De cursus is onderdeel van het programma Betrekken bij Groen van de Provincie Noord-Holland. Zij stelt jaarlijks ruim € 600.000 beschikbaar om vrijwilligerswerk in de natuur te stimuleren. De samenwerkende Terrein Beherende Organisaties (TBO) voeren het programma uit. In deze TBO zijn verenigd: het Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap West-Friesland, Staatsbosbeheer en Waternet.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven