Jonge beuken in de winter
Waarom jonge beuken nog blaadjes hebben in de winter?
Het is nu hartje winter. Als je door het bos loopt, zie je een fenomeen dat bij beuken voorkomt, en vooral bij jonge beuken. Alle bomen en struiken hebben gedurende de herfst hun blad laten vallen en staan nu poedeltje naakt in het bos. Alleen de jonge beuken lijken nog iets van manieren te hebben, zij hebben nog blaadjes aan hun takken zitten. Het zijn geen mooie frisse groene blaadjes, maar bruine verdorde blaadjes. En deze blaadjes hebben een speciale bedoeling. Ze zitten er niet voor niks.
Schaduwliefhebbers
Beuken zijn schaduwliefhebbers. Schaduw is erg belangrijk voor ze. Beuken, en dan vooral jonge beuken, hebben een zeer dunne bast. Pal achter de bast loopt de sapstroom van de beuk. Door zijn blaadjes vast te houden is hij beschermd tegen de felle zon. Doet hij dit niet, dan is er grote kans op schorsbrand, dan staat hij letterlijk in zijn eigen sap te koken.
Hetzelfde geldt voor volwassen beuken die bijvoorbeeld in een laan staan. Mocht om wat voor reden dan ook een van de beuken wegvallen, dan is het belangrijk om de beuken aangrenzend aan de lege plek te beschermen tegen de zon. Daarom zie je soms beuken ingepakt in jute. Dit voorkomt dat de boom last krijgt van schorsbrand.