Hangende zegge ontdekt op het Ratteneiland!

Hangende zegge op Ratteneiland / Peter Mol
© Peter Mol

Gemengde gevoelens

Op 2 mei 2022 liepen vrijwilligers van het IVN Twiske en Peter Mol van Landschap Noord-Holland samen over het prachtige Ratteneiland bij Landsmeer. In het natte moerasbos ter plekke troffen zij plots meerdere exemplaren van een ruim één meter hoge zeggensoort met opvallende neerbuigende aren: de hangende zegge. Het is een sierlijke plant én een rode lijst soort die we hier niet hadden verwacht. Toch gaf deze ontdekking wat gemengde gevoelens. Hangende zegge is een rode lijst soort die inheems is in Nederland. Maar de plant heeft ook een andere, meer problematische kant die natuurbeheerders voor een dilemma plaatst.

Rode lijst-soort en invasieve exoot tegelijk

Hangende zegge komt van nature alleen voor in Limburg. Vooral in bronbossen, zoals het Bunderbos, hier en daar langs de Maas en bosrijke plekken langs beekjes. De plant is echter met een opmerkelijke opmars bezig, maar dan wel met hulp van buitenaf. Hangende zegge verwildert de laatste tijd namelijk in rap tempo vanuit tuincentra en tuinen. Hoogstwaarschijnlijk is dit ook het geval op het Ratteneiland bij Landsmeer. De hangende zegge komt niet van nature voor in Noord-Holland. Het gaat hier om een verwilderde exoot die waarschijnlijk door de mens hier terecht is gekomen. Tsja, wat moet je ermee? Een lastig vraagstuk voor een natuurbeherende vrijwilligersgroep.

Hoe te reageren op verdere uitbreiding?

Bij de Heimanshof in Hoofddorp blijken ze al langer ervaring met hangende zegge te hebben. “We zijn er zelfs toe overgegaan om de plant weer terug te dringen,” zegt vrijwilligster Cora Reurings. “Hij kan de boel behoorlijk overnemen”. Een landelijke overzichtskaart van waar de plant overal opduikt, doet vermoeden dat in de nabije toekomst heel wat meer vochtige natuurgebieden (en hun natuur beherende vrijwilligersgroepen) met hangende zegge te maken zullen krijgen. Je moet vooral opletten in moerasbosjes, vooral elzen/berkenbroekbos en elzen/essenbos.

Vraag aan jullie als vrijwilliger

Maar de hamvraag blijft, wat moet je doen? Weghalen of koesteren? Of iets daar tussenin? De discussie daarover is bij deze geopend. Wie zit met dezelfde vraag? Wie doet een voorzet? We horen het graag via de mail.

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.