Nieuwsgierige pony's komen aan in Grafelijkheidsduinen
Nieuwe bewoners zijn op verkenning
Vier nieuwsgierige jonge Exmoor pony’s zijn aangekomen in de Grafelijkheidsduinen. Het gaat om twee geruinde hengsten en een drachtige merrie met een al wat oudere dochter. Het groepje pony’s zal de komende jaren in ons natuurgebied blijven om te grazen. Over de aankomst vertelt onze boswachter Tim Zutt zichtbaar blij: ”Zo te zien gaan ze zich hier snel thuis voelen op hun nieuwe plek en we hopen op een mooi veulen dit voorjaar!”
Prachtig gezicht op het duin
Wandelaars en fietsers zullen het snel ontdekken: met hun donkere kleur vallen de bruine wilde pony's direct goed op in de duinen. Volwassen Exmoorpony’s zijn bruin en hebben een meelsnuit, witte oogringen, lichte onderzijde, zwarte onderbenen, staart en manen. In de winter hebben zij een dikke ondervacht die zeer goed isoleert. In het najaar leggen de exmoors bovendien een flinke vetvoorraad aan, wat bijdraagt aan hun kenmerkende silhouet. We kozen voor geruinde hengsten, zodat passerende ruiters via de ruiterroutes dat rustig kunnen blijven doen.
Pony’s helpen bij beheer
De pony’s gaan -net als de al aanwezige Schotse Hooglanders- de duinen helpen open te houden. Boswachter Tim Zutt: “Door begrazing is er een geleidelijke invloed op het duin. Elk dier graast op zijn eigen manier en schept de ideale omstandigheden voor de ander. De Hooglanders slingeren hun tong om het gewas heen en trekken het gewas eraf. Ze banen als het ware de weg voor de pony's, die de begroeiing vervolgens kort afknabbelen bij de grond. Beiden zijn gewenst, want hoe meer diversiteit en soortenrijkdom in de duinen hoe beter!”
Wilde voorouders
Wat de pony’s zo bijzonder maakt, is dat ze de laatste wilde voorouders zijn van het gedomesticeerde paard zoals wij die allemaal kennen. Verder zijn de Exmoor pony’s aangeboren schuw en dat is maar goed ook. Tim Zutt: “Mensen gaan vast genieten van de aanblik in het landschap. Maar goed om te weten, is dat de pony's van nature afstand zullen houden tot bezoekers in de duinen. En om ervoor te zorgen dat de dieren hun natuurlijke gedrag behouden, is het zèlf benaderen van de dieren helaas niet toegestaan. Dan moet je naar de manege gaan.”
De winter is begonnen. Op de vraag of er ook voldoende voedsel beschikbaar is voor dit groepje dieren antwoordt Tim: “Jazeker in dit natuurgebied is genoeg voedsel aanwezig en de komende tijd worden de dieren en hun gedrag goed in de gaten gehouden.”
Tim Zutt
Functie
Tim beheert als boswachter de natuurgebieden in de kop van Noord-Holland. Niet alleen door onderhoud en toezicht maar mede door veranderingen in de natuur waar te nemen en te onderzoeken. Zoals bv voor de tapuit in de Noordduinen, een zeldzame verschijning in Europa. Want, hoe de natuur er nu voor staat, dat bepaalt ook hoe je natuur verder kan ontwikkelen, samen met anderen!