Verhalen vol passie: Kwadijkse Vlot

Werkgroep Kwadijkervlot / Ben Brugge
© Ben Brugge

Purmerendse gedrevenheid

Groene vrijwilligers werken met veel passie aan hun terreinen. In elke nieuwsbrief vertellen we één ‘groen verhaal vol passie’.

Orchideeën op het veen

Het is inmiddels 39 jaar geleden dat een bijzondere groep vrijwilligers ‘toestemming’ kreeg om aan het werk te gaan op het Kwadijkse Vlot. Dit is een terrein van Staatsbosbeheer ten noorden van Purmerend dat kampte met achterstallig onderhoud. Binnen enkele jaren werd het ontdaan van ongewenste opslag en ontstond een traditioneel stukje veenmosrietland. Een mooi resultaat. Vervolgens gingen de leden van de groep op zoek naar méér werk. Zo zijn er in de loop van de jaren natuurgebiedjes bij gekomen waarop ze actief konden zijn. Wat is het geheim van deze hechte en gedreven groep?

Planten of insecten?

Ben Brugge, bevlogen coördinator van de groep vertelt: “Ik ben begonnen toen ik net 30 was. En omdat ik zelf entomoloog ben, maak ik het gebied graag aantrekkelijk voor insecten, wat niet altijd samengaat met de wens om de gebieden te verschralen. Daarom heeft elk gebied zijn eigen beheer en die verschillen in ontwikkeling zijn prachtig om te zien!” In één van de gebieden zijn jaren geleden drie welriekende nachtorchissen ontdekt. Dat was al een feest, maar toen wisten de ontdekkers nog niet dat het aantal ieder jaar zo’n beetje zou verdubbelen. Dit jaar zijn er maar liefst 550 geteld. Het feest wordt dus ieder jaar groter!

Welriekende nachtorchis
© Jan Zijp

Voorkeur voor achterstallig werk

Het liefst gaan de mannen en vrouwen van de groep terreinen te lijf waar achterstallig onderhoud is. Er is inmiddels veel ervaring binnen de groep die bestaat uit 25 leden. Aan kennis is ook geen gebrek doordat leden hun kennis graag met elkaar delen. De ene vrijwilliger weet veel van planten, de andere veel over vogels of bodemsoorten. Een mooie kruisbestuiving! Ook heeft een aantal van de leden cursussen gevolgd bij Landschap Noord-Holland waaronder die voor het gebruik van de eenassige maaimachine.

Rozen en bramen

Het verhaal op het Kwadijkse Vlot gaat niet alleen over rozen. Ook over bramen… Er zijn ook wel wat problemen waar de groep tegenaan loopt en die hebben met name te maken met oprukkende bramen. Deze maait Brugge in het voorjaar eigenhandig weg. Ook de lage waterstand is een probleem. “Als het waterschap veel regen verwacht, wordt vooraf het waterpeil al verlaagd. Dit voorjaar waren de gebieden door de vele regen natter dan ooit en daar hebben veel planten van geprofiteerd.”

Het geheim

Als de groep op hun maandelijkse werkdag aan het werk is, worden ze met enige regelmaat aangesproken door passerende wandelaars en fietsers. Het is al vaker voorgekomen dat zo’n belangstellende zich uiteindelijk bij de groep aansloot. “Jaren geleden fietste er een student natuurkunde langs die ons aansprak. Hij wilde graag leren werken met de zeis en vroeg of wij hem dat konden leren. Nou, dat konden wij wel en hij heeft uiteindelijk een jaar of vijf met ons meegewerkt en deed  meerdere keren mee aan het Nederlands zeiskampioenschap,” vertelt Brugge. “Het geheim van ons lange bestaan is dat we af en toe iets organiseren buiten onze werkzaamheden om, als er geld over is in ons potje. Dit jaar gaan we op excursie naar de Marker Wadden. Héél interessant en je spreekt elkaar eens op een andere manier. Dat is belangrijk.” Ook gaat de groep eens in het jaar naar Texel om een ‘geadopteerd’ terrein te onderhouden. “Het werk is leuk en dit zijn echt de krenten in de pap.” De oliebollenwerkdag aan het eind van het jaar kan óók zomaar een reden zijn dat de vrijwilligers graag blijven komen. Over krenten gesproken…

Gedeputeerde in de boot

Dat hun werk niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit het feit dat in oktober een gedeputeerde van de provincie het gebied komt bezoeken. Deze zal een vaarexcursie krijgen en verschillende terreinen kunnen bekijken. Voor de welriekende nachtorchis is hij dan te laat en voor de oliebollen te vroeg, maar voor deze vrijwilligersgroep is het bezoek een grote erkenning en kroon op hun werk.

Belangstelling om mee te doen?

Heb je belangstelling om je aan te sluiten bij deze groep? Neem dan contact op met Ben Brugge

Bramenstruik
© Aline Smits
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.