Wanneer krijgt u met de Wet Natuurbescherming te maken?
Kappen, slopen of bouwen
In de Wet Natuurbescherming is geregeld welke soorten planten en dieren in Nederland beschermd zijn. Als terreineigenaar krijgt u te maken met deze wet als op uw terrein mogelijk beschermde soorten voorkomen, of als het terrein in of nabij aangewezen natuurgebieden ligt en u op dat terrein activiteiten of een project wilt gaan uitvoeren. Vanuit de wet bent u verplicht beschermde soorten flora en fauna te beschermen en mogelijke negatieve effecten van uw project op een natuurgebied te voorkomen.
Wanneer krijgt u met de Wet Natuurbescherming te maken?
- Als u oude bomen gaat weghalen of struiken of panden gaat verwijderen of;
- oude lanen of oude panden gaat herstellen of isoleren;
- kap, sloop, bouwactiviteiten, het verleggen van waterlopen en grondverzet;
- de aanleg van een bedrijventerrein, parkeerterrein of sportterrein.
Eerste stap: onderzoek naar beschermde soorten
Om in beeld te krijgen of er beschermde soorten op uw terrein aanwezig zijn, is een ecologisch onderzoek nodig. Dat kan een quickscan of natuurtoets zijn. In een quickscan wordt vastgesteld óf er beschermde soorten in uw plangebied voorkomen. Een natuurtoets is een uitgebreider ecologisch onderzoek en volgt meestal op een quickscan. De natuurtoets beschrijft welke beschermde soorten in uw plangebied voorkomen, met welke aantallen en wat de nadelige gevolgen van uw activiteiten van uw project voor deze soorten kunnen zijn. De natuurtoets is een uitgebreid rapport dat u altijd mee moet sturen als u een ontheffing aanvraagt voor uw project bij gemeente of provincie. Na verlening van een ontheffing of vergunning is het noodzakelijk uw project ecologisch te blijven volgen. Onze adviseurs hebben alle kennis en ervaring in huis om u met al deze vraagstukken te helpen.
Hoe werkt de Wet Natuurbescherming?
De Wet Natuurbescherming wordt gehandhaafd via de Omgevingsvergunning. Bij een vergunningaanvraag bij alle veranderingen in de openbare ruimte, geeft de gemeente aan dat u moet onderzoeken of de activiteiten van uw project nadelige gevolgen kunnen hebben voor beschermde soorten en/of gebieden in de omgeving. Een ecologisch onderzoek kan hierover duidelijkheid geven.
Onze ecologen hebben veel ervaring met de uitvoering van ecologische onderzoeken, zoals quickscan of natuurtoets, voor uiteenlopende opdrachtgevers. Zij kunnen u stap voor stap begeleiden.
Martijn Korthorst
Functie
Als ecoloog adviseert Martijn Korthorst bij het opstellen van natuurbeleidsplannen, beheer- en monitoringsonderzoeken en natuureffectrapportages. Hij houdt zich bezig met PAS-maatregelen en de ontwikkeling van paludicultuur. Daarnaast heeft hij brede veldkennis van vogels, amfibieën, reptielen en vlinders en de Wet Natuurbescherming.