Landje van Geijsel
Gruttoparadijs veiliggesteld voor de toekomst
Tel een stuk boerenland in de oksel van A9 en A2, bij Ouderkerk aan de Amstel, en één boer met inzicht bij elkaar op en je krijgt een internationaal vermaard vogelgebiedje, het Landje van Geijsel. Het grootste deel van het jaar is de 7,5 hectare grond van natuurboer Jan Geijsel een gewoon weiland met grazende Limousinkoeien. Maar elk jaar in februari zet hij de kraan open tot driekwart van zijn 7,5 hectare onder een mooi laagje water staat. Dat doet hij al sinds 1992 - en dat weten de trekvogels die in de eerste maanden van het jaar uit Zuid-Europa en Afrika weer naar het noorden koersen.
Aansterken en opvetten
Voor de vogels aan het broedseizoen kunnen beginnen, moeten ze aansterken, opvetten. De wormen die ze nodig hebben, vinden ze op de drassige randen rond het plasje op het Landje van Geijsel. Na het eten rusten ze ín de waterplas. Scholeksters, kieviten en pijlstaarten staan er met hun poten in het ondiepe water. Zelfs de zeldzame kemphaan pronkt er met zijn opvallende verenkraag. Grutto's zijn er soms met 5000 tegelijk. Ook lepelaar, bontbekplevier, groenpootruiter, oeverloper en zomertaling komen hier opvetten, net als vele andere steltlopers en eendensoorten.
Jonge kieviten in juli
Ook als het landje in juni weer drooggepompt wordt, is het nog interessant voor de vogels. Elk jaar blijven er paartjes tureluurs, kieviten, grutto's en slobeenden broeden. Tot ver in juli lopen er kieviten met jongen rond. Er is maar één conclusie: pal onder de rook van Amsterdam creëerde Jan Geijsel een paradijs voor vogels.
Veilige haven blijft
Sinds eind 2019 is Landschap Noord-Holland trotse eigenaar van het Landje en werd Jan Geijsel pachter van de grond. De eerste partij brengt kennis, ervaring en de garantie van continuïteit mee, de tweede drie decennia ervaring in het beheer. Een combinatie die garandeert dat het levenswerk van boer Geijsel nooit verloren zal gaan. Ook in de toekomst mogen de vogels rekenen op die onmisbare veilige haven in de drukke Randstad.
'DAAR LIGT EEN STUKJE NATUUR DAT OOK VAN MIJ IS'
Lodewijk Bosch van Drakestein hoefde geen cadeaus. Liever vroeg hij een donatie voor Landschap Noord-Holland om het vogelrijke Landje van Geijsel te behouden. En hij zag dat het werkte!