Welkom vrijwilligersgroep Buitenplaats Brakestein

Brakestein Texel
© Landschap Noord-Holland
Datum
di. 23 juli 2024

Liefde voor historische tuin en weiland

We heten de vrijwilligers van Buitenplaats Brakestein van harte welkom als 139-ste natuurbeheergroep die we op dit moment ondersteunen vanuit Betrekken bij Groen. De werkgroep Brakestein onderhoudt de historische tuin en het weiland bij deze eeuwenoude buitenplaats op Texel. De buitenplaats is gelegen aan het Skillepaadje, een bekend toeristisch fietspad tussen de Hoge Berg en Oudeschild.  

Brakestein op Texel / Beeldbank Noord-Hollands Archief
© Beeldbank Noord-Hollands Archief
Brakestein op Texel

Tuinherstel op basis van 18e-eeuwse bronnen

Het plan is om de oorspronkelijke tuin met haar cultuurhistorische waarden te herstellen en daar waar mogelijk ook de natuurwaarden te versterken. De historische tuin van ongeveer één hectare krijgt, op basis van 18e-eeuwse bronnen, de boomgaard, moestuin, boomsingel, gracht en paden weer terug, inclusief originele tuinornamenten. 

Het naastgelegen weiland wordt hersteld naar een botanisch schraal grasland waar de voor Texel specifieke graslandplanten kunnen terugkeren. 

Wezenput tegenover Brakestein / Fotograaf Archief Museum Kaap Skil
© Fotograaf Archief Museum Kaap Skil
Wezenput tegenover Brakestein

Openstelling

Zowel de tuin als het grasland zullen toegankelijk zijn voor bezoekers. Hiermee kan de cultuurhistorische context samen met het specifieke landschap rondom dit Rijksmonument op Texel beleefd worden.

De vrijwilligers hebben al de zeiscursus gevolgd om in toekomst ook op authentieke wijze het beheer van de boomgaard uit te voeren.

Meer over Brakestein

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.

Neem contact op
Annika Langeveld
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven