Vlinders herkennen in je eigen omgeving

Icarusblauwtjes
© Ronald van Wijk
Datum
vr. 14 augustus 2020

Samen met enthousiaste buurtbewoners

Het klinkt als een onneembare vesting: vlinders herkennen. Dan denk je al snel: er zijn zó veel vlinders, hoe houd ik deze uit elkaar? En hoe vind ik vrijwilligers om te helpen monitoren? Daar begin ik niet aan. Tamar Frankfurter, vaste vrijwilliger van natuurpark Vrije Geer en de aangrenzende Slenk in Amsterdam had een idee. "Het zou voor ons natuurpark erg nuttig zijn om precies te weten welke vlinders er voorkomen. We nodigen buurtbewoners uit op deze mooie groene plek." Onze adviseur Betrekken bij Groen Peter Mol gaf onlangs in juli aan alle bewoners drie vlinder-introductie-wandelingen (corona-proof) om dit initiatief een extra zetje te geven. Deze aanpak heeft gewerkt.

Laagdrempelige introductie

In totaal hebben zich voor de drie vlinderwandelingen 27 belangstellenden gemeld. Tamar: "Een uitgebreide reclamecampagne via de lokale krant, digitale nieuwsbrieven, volkstuinparken in de buurt, buurt-app-groepen en enkele enthousiaste Twitteraars zorgden mede voor deze prachtige score. En nog belangrijker: iedereen was enthousiast. De sfeer was prima. Dat kwam vooral door de laagdrempelige en interessante introductie door Peter. Snel liepen wij daar als 'nieuwelingen in het vak' toch maar mooi met onze vers opgedane kennis naar blauwtjes en witjes te wijzen. Op een gegeven moment werkte de speurtocht naar nieuwe vlinders (en die dan herkennen) bijna verslavend: Oh kijk, een Icarus-blauwtje; dáár laag bij de grond!"

Vaste groep vlinderaars als resultaat

De meeste deelnemers beschouwden de wandeling als een eenmalige leuke activiteit, maar vijf enthousiastelingen gaan echt door. Samen gaan we nu ervaring opdoen met het herkennen van vlinders en het gebruik van een app om onze waarnemingen te registreren. 

Tamar: "Van tevoren had ik niet zo'n heel duidelijk beeld over deze activiteit. Het blijft toch maar afwachten hoe het gaat lopen, maar dankzij Landschap Noord-Holland maken we nu een veelbelovende start met een nieuw clubje enthousiaste buurtbewoners.”

Ook starten met monitoren van soorten?

Wil je ook beginnen met monitoren van soorten op je beheerlocatie of in je eigen omgeving? Het is erg leuk om te doen. Vlinders zijn een laagdrempelige soort om mee te beginnen. Gebruik de apps: ObsMapp (voor registratie) en ObsIdentify (voor herkennen), wel zo makkelijk.

Heb je al langer ervaring met vlinderen en zou je meer over de achtergronden willen weten? De door Corona uitgestelde cursus ‘Vlinders herkennen’ van de Vlinderstichting zal in het voorjaar van 2021 ingepland worden. Neem contact op met Peter Mol voor advies over monitoring en de begeleidingsmogelijkheden die we bieden.

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven