Veilige broedplekken voor wadvogels op broedeilanden en broedfort
Start aanleg broedfort bij De Verzakking
Balgzand is de drukste luchthaven van Noord-Holland en een van de vogelrijkste gebieden van het wad. Talrijke vogels zoeken hier naar voedsel. Bij hoog water wijken deze vogels deels uit naar het Amstelmeer en natuurgebied De Verzakking. Wadvogels kunnen hier voedsel vinden en hun kuikens veilig groot brengen. De broedeilanden in het Amstelmeer waren echter voor een groot deel weggespoeld. Om wadvogels de beste bescherming te bieden, herstelden wij afgelopen voorjaar de broedeilanden. De contouren zijn al goed zichtbaar. In samenwerking met Boskalis leggen wij bij de Verzakking een nieuw, innovatief broedfort aan. Een fort waar roofdieren niet tegenop kunnen klimmen en daardoor optimale bescherming biedt aan eieren en kuikens. De voorbereidende werkzaamheden voor de inrichting van het broedfort gaan begin oktober 2024 van start. Om het bouwverkeer veilig toegang te geven tot het werkterrein krijgt de N99, de Amsteldiepdijk, tot half november verkeerslichten.
Broedfort met gladde, stalen damwanden en rondom een watergang houdt roofdieren tegen
Het broedfort heet niet voor niets broedfort. Het krijgt een omsloten rand van stalen damwanden met daaromheen open water om roofdieren tegen te houden. Het unieke, ronde object met rondom een watergang is straks niet te missen in de omgeving rond het Amstelmeer en de Verzakking. Sofie de Groot (projectleider): ‘met een combinatie van een waterpartij en een steile wand bieden we wadvogels optimale bescherming. Kokmeeuw en visdief vinden hier straks een veilige plek om te broeden. Met de steile, gladde wanden en een overhellende rand, voorkomen we dat roofdieren het eiland opklimmen. En het broedfort leggen we zo hoog aan dat het ook bij hoog water niet overstroomt’. Een dergelijk broedfort is uniek en elders in Nederland nog niet te vinden.
Broedeilanden aangelegd, contouren goed zichtbaar, de eerste vogels zijn al gezien
De broedeilanden die al in het Amstelmeer lagen, waren deels weggespoeld en zijn opnieuw aangelegd. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier baggerde dit voorjaar de vaarwegen uit. Met de vrijgekomen bagger zijn de broedeilanden voorzien van een nieuwe laag zand. De contouren van de broedeilanden zijn daardoor weer goed zichtbaar. Sofie de Groot (projectleider): ‘Het is altijd weer spannend of de wadvogels de broedeilanden gaan vinden. Dit voorjaar zag boswachter Roelf Hovinga de eerste kluten het gebied al verkennen. We hebben de eilanden zo ingericht dat soorten zoals kluut, dwergstern, visdief, scholekster, diverse steltlopers en plevieren zich hier thuis gaan voelen. En in de toekomst hier ook hun voedsel vinden’.
Afronding bouw broedfort vanaf augustus 2025, werk ligt nu even stil
Na november 2024 ligt het werk aan het broedfort stil tot augustus 2025. Sofie de Groot (projectleider): ‘Deze periode is nodig, zodat de grond van het broedfort goed kan inklinken. Dit proces duurt ongeveer een jaar. En dat is belangrijk om een stevige ondergrond te vormen voor de verdere bouw van het fort. Om dit proces te versnellen, plaatsen we verticale drainage in het gebied. Na het broedseizoen van 2025 gaan we verder met het werk. In december 2025 is alles klaar en staat hier een prachtig mooi broedfort voor wadvogels.’
Wij & Wadvogels
Het project in het Amstelmeer is onderdeel van het meerjarige samenwerkingsprogramma ‘Wij & Wadvogels’. Hierin werken Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging aan het herstel van gezonde vogelpopulaties in het Waddengebied. ‘Wij & Wadvogels’ wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het ministerie van LNV en de drie Waddenprovincies. Meer informatie is te vinden op www.waddoejij.nl .