Vanaf 1 augustus honden jaarrond aan de lijn in Naaldenveld

Naaldenveld / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
Datum
do. 1 augustus 2024

Overleg over alternatieve loslooplocaties is gestart

Per 1 augustus 2024 mogen honden alléén aangelijnd het natuurgebied Naaldenveld van Landschap Noord-Holland in. Boswachter Menko Dijkstra: “Nu het steeds slechter gaat met de natuur, willen we alles op alles zetten om de natuur in de gebieden te laten opbloeien. Dit voorjaar gingen we daarom in gesprek met de hondenbezitters uit de omgeving om hen te informeren over het jaarrond aanlijnen. De hondenbezitters boden ons vervolgens een petitie aan en stelden alternatieve afspraken voor, wat leidde tot een goed gesprek. Het was duidelijk dat bezoekers hier graag komen om hun hond los te laten. Het gesprek leidde echter niet tot nieuwe inzichten om de natuur afdoende te ontlasten.”

Onvoldoende rustplekken

Het Naaldenveld heeft nu onvoldoende rustplekken, het is een Europees beschermd gebied en loslopende honden zorgen voor te veel verstoring onder vogels en wild zoals bijvoorbeeld reeën. Boswachter Menko Dijkstra: “We willen nadrukkelijk een goede buur blijven en zijn daarom in overleg met de wethouder en omwonenden om tot alternatieven te komen voor de hondenbezitters. Wij nodigen samen met de gemeente andere terrein beherende organisaties in de omgeving uit om te verkennen waar er ruimte is voor losloopgebieden. De aanleg van omheinde hondenspeelplaatsen is daarbij een serieuze optie.”

Eekhoorn / Pixabay
Eekhoorn

Leefgebied 

Het Naaldenveld is een geliefde plek voor omwonenden, natuurliefhebbers en hondenbezitters uit de omgeving om van de natuur te genieten. Het zal dus even wennen zijn om de hond jaarrond aangelijnd te houden. Het Naaldenveld is van nature zeer geschikt voor houtsnippen, broedende vogels, eekhoorns, hazen en reeën. Die zijn er nu nauwelijks te zien. Het is hoog nodig dat ze de ruimte krijgen in hun leefgebied. De goudvink bijvoorbeeld, die broedt in laag struweel en de houtsnip broedt en foerageert op de grond. Ook buiten het broedseizoen zijn er op de grond foeragerende vogels als kneu, koperwiek en vinken. Deze soorten kwamen in het verleden voor. Er worden amper reekalfjes grootgebracht terwijl het rust- en voortplantingsgebied zou moeten bieden voor reeën. De afname van al deze soorten zegt iets over de achteruitgang van de kwaliteit van het gebied. Door de hond los te laten hebben andere dieren steeds minder plek om te schuilen. 

Boswachter Menko legt uit: “De aanlijnplicht voor honden gaat per 1 augustus in. En ik begrijp dat het voor de honden en hun baasjes erg jammer is dat de hond nu niet meer vrij kan rondlopen in ons natuurgebied. We blijven in contact met de hondenbezitters en de gemeente Bloemendaal.”

Meer informatie is hier te vinden 

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven