Tien nieuwe groene bewonersinitiatieven in Bergen en Heiloo
Tien groene plekken rijker
Amper een jaar later zijn de gemeente Bergen en Heiloo tien nieuwe groene plekken rijker. Dankzij enthousiaste bewoners die meededen aan het project ‘Groen in de Buurt’. Bewoners staken spontaan de handen uit de mouwen om hun eigen buurt een beetje groener, klimaatadaptiever en mooier te maken. Op dit moment planten ze nog de laatste bomen, struiken en bloemen. En heel mooi, de bewoners onderhouden de komende jaren samen het nieuwe groen. Met subsidie van de provincie Noord-Holland en extra budget vanuit de gemeenten Heiloo en Bergen is er nu veel moois gerealiseerd!
Over Groen in de Buurt
Geïnteresseerden konden zich in 2022 aanmelden om samen met hun buren een plan te maken. Belangrijk daarbij was dat de plannen de biodiversiteit en het klimaatadaptief vermogen van de buurt zouden gaan vergroten. Bewoners maakten in de zomer een vliegende start, met hulp van diverse natuurorganisaties. De Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland en IVN Noord-Holland ondersteunen diverse gemeenten bij initiatieven voor wijkvergroening.
Lessen voor de toekomst
Op 16 en 17 mei 2023 was het zover: tijd om tips en inspiratie met elkaar te delen. De bewoners, het team, geïnteresseerden en de wethouders van beide gemeenten gingen in gesprek over het resultaat. Een bewoner: “Het is fijn om ervaringen met elkaar te delen.” Zo hadden sommigen initiatieven bijvoorbeeld veel succes gehad om hun buren op de been te krijgen, terwijl dit op andere locaties lastiger was. Het voorwerk dat in sommige gevallen nodig is (bijvoorbeeld het afgraven van een oude graslaag en omtoveren in een bloemrijke border) is voor veel groepen een hobbel. “De gemeenten zouden hier graag meer in willen betekenen, bv bij het afvoeren van grond, maar lieten weten dat dit vanwege de capaciteit niet altijd mogelijk is,” zo vertelden de wethouders Ernest Briët (Bergen) en Antoine Tromp (Heiloo). Wethouder Tromp meldt nog dat er in het aankomende nieuwe groenbeleid veel aandacht gegeven gaat worden aan burgerparticipatie/inspraak. Wethouder Briët meldt dat de gemeenteraad veel aandacht heeft voor goed omgaan met groen, het vraagstuk klimaatverandering èn hoge ambities rondom biodiversiteit.
Meer groen is aantrekkelijk
Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt én de gezondheid van de bewoners. Je hebt meer contact met de buren en de omgeving wordt aantrekkelijk voor wilde bijen, vlinders en vogels. Meer groen maakt je wijk beter bestand tegen extreme weersomstandigheden (zoals verdroging , extra opvang van water en hittestress). Door tegels te verwijderen kan het water bij grote regenbuien de bodem in lopen, maar ook extra bloembakken, nieuwe perken en boomspiegels helpen. Bomen en planten zorgen voor verkoeling bij droog en heet weer.
Bij aanleg wordt vooral gekozen voor inheemse planten, zoals lijsterbes hop en nog veel meer soorten met bloemen en bessen.
Dit programma wordt georganiseerd door Landschap Noord-Holland, IVN, de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en de gemeenten Heiloo en Bergen.
Nienke Kwikkel
Functie
Nienke is expert in natuurbetrokkenheid. Als ecoloog tijdens haar studie gespecialiseerd in ‘leren voor duurzame ontwikkeling’ èn natuur- en milieueducatie. Haar ervaring met kwaliteitsverbetering, burgerparticipatie en trainingsprogramma’s zet ze in voor het programma Betrekken bij Groen. Ze combineert haar rol als programmamanager met projectleiderschap Boerenlandvogels.