Stinzenplanten beschermd dankzij Waddenfonds
Stinzenplanten: erfgoed voor Waddengebied
Iedereen kent wel de sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen: deze vroege voorjaarsbloeiers brengen niet alleen een glimlach op je gezicht, maar zijn ook nog eens van grote waarde voor de biodiversiteit en kennen een rijke cultuurhistorie. Deze vroege voorjaarsbloeiers brengen kleur in een verder nog winters landschap. Stinzenplanten hebben een bijzondere leefomgeving nodig. Op de historische terreinen in het Waddengebied hebben oude tuinbazen met hun ambachtelijke beheer een unieke biotoop gecreëerd, die op weinig andere plekken te vinden is.
Stinzenflora onder druk
Door gebrek aan kennis en kunde staan de stinzenflorabiotopen als bijzonder groen erfgoed onder druk. Steeds meer dreigen oorspronkelijke waardevolle groeilocaties te verdwijnen en gaan nog bestaande locaties in kwaliteit achteruit. Daarom deden we samen met Landschapsbeheer Friesland en Landschapsbeheer Groningen een aanvraag bij het Waddenfonds voor het project Van Stinzenplant tot Börgbloumkes. En goed nieuws: het project is goedgekeurd door het Waddenfonds. Dat betekent dat we ons de komende jaren, samen als drie noordelijke provincies gaan inzetten voor het behoud van stinzenflora in het Waddengebied.
Wat we gaan doen
- de stinzenflorabiotopen als groen erfgoed duidelijk op de kaart zetten;
- kennis delen;
- locaties optimaal (her)inrichten;
- een samenwerkingsverband opzetten.
We voeren dit project uit samen met Landschapsbeheer Friesland en Landschapsbeheer Groningen. Dit project wordt mogelijk gemaakt door Het Waddenfonds.
Stinzenplanten
Stinzenplanten zijn bol-, knol- en wortelgewassen. Denk hierbij aan sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen. Deze bijzondere verwilderende voorjaarsbloeiers zijn onlosmakelijk verbonden met historische plekken in het noordelijke zeekleilandschap langs de Waddenkust. Denk aan (voormalige) stateterreinen in Friesland, borgterreinen in Groningen en rond stolpboerderijen in Noord-Holland.